Ostatnie ekstremalne zjawiska pogodowe - upał, susza, ulewy - sprawiają, że coraz więcej ludzi zwraca uwagę na ekologię i zastanawiają się, jak zmniejszyć swój ślad węglowy w sezonie świątecznym. Eksperci z Saint Joseph's University w Filadelfii radzą, by kupić prawdziwą choinkę - nie rozwiąże to problemów klimatycznych na świecie, ale jest mniej szkodliwe dla środowiska niż używanie sztucznej choinki przez kilka lat, a następnie wyrzucenie jej.
Wiadomo już, co powoduje opadanie igieł choinkowych i jak dwukrotnie wydłużyć żywotność drzewek w domach, wskazują uczeni z Université Laval w Kanadzie.
Zbliżają się Święta Bożego Narodzenia a wraz z nimi wszystko, co ze sobą przynoszą. Piękne dekoracje domów, sklepów i ulic, spotkania w gronie najbliższych, prezenty i oczywiście niezastąpiona choinka – tworzą wyjątkowy klimat sprzyjający wzajemnej życzliwości, a także pogodnemu nastrojowi. I chyba żadne święta nie posiadają tak dużej gamy różnorodnych zapachów jak Boże Narodzenie. Korzenne przyprawy dodawane do ciast i ciasteczek, kompot z suszonych owoców, smażona ryba czy wreszcie iglaki, które goszczą w naszych domach napełniają wnętrza cudownymi woniami przywołując wspomnienia z dzieciństwa i stwarzając niezwykle ciepłą atmosferę.