Niezależnie od tego, czy wolisz jajka sadzone, ugotowane na twardo czy jajecznicę, możesz się wahać się przed ich zjedzeniem w obawie, że mogą podnosić poziom cholesterolu i być szkodliwe dla zdrowia serca. Badania pokazują jednak, że w ciągu czterech miesięcy poziom cholesterolu był podobny wśród osób, które jadły jajka przez większość dni w tygodniu i tych, które ich nie jadły.
Unikanie nadwagi, a szczególnie otyłości, powinno być priorytetem w profilaktyce raka tarczycy.
Z czym kojarzy nam się jod? Najczęściej ze spacerami nad Bałtykiem, bądź wzdłuż tężni w Ciechocinku. W tych miejscach bowiem występuje mikroklimat obfitujący w ten niezbędny dla organizmu pierwiastek. Jednakże, wakacje nad morzem czy pobyt w sanatorium nie rozwiążą problemu niedoboru jodu. Chcąc dbać o swoje zdrowie i urodę, powinniśmy codziennie dostarczać naszemu organizmowi solidną dawkę tego cennego mikroelementu.
Na całym świecie na raka tarczycy zapada co roku kilkaset tysięcy ludzi. Większość przypadków tej formy nowotworu jest wyleczalna. Jednak jak ma to miejsce w przypadku innych rodzajów raka, im wcześniejsze rozpoznanie, tym skuteczniejsza terapia i większe szanse na szybszy powrót do zdrowia.
Wakacje to czas odpoczynku od obowiązków, który chętnie wykorzystujemy na letnie wycieczki w gronie rodziny lub przyjaciół. Warto zadbać o to, aby ten czas był nie tylko przyjemnością „dla ducha”, lecz także przyniósł korzyści dla ciała. Słoneczna pogoda zachęca do aktywności fizycznej, a spacery brzegiem morza będą doskonałym sposobem na dostarczenie organizmowi potrzebnego mu jodu.
Jeśli chcesz zadbać swoją tarczycę, jedz więcej ryb, radzą eksperci.
Niedoczynność tarczycy to choroba, która może być odpowiedzialna za przyrost masy ciała. Dietetyk wyjaśnia, co powinniśmy w takim przypadku jeść, żeby nie pojawiły się dodatkowe kilogramy.
Od jakiegoś czasu robią w Polsce niezwykłą karierę. Oliwki powszechnie dodaje się do wielu potraw, sporządzany z nich a olej coraz częściej zastępuje w naszej kuchni innego rodzaju tłuszcze. To dobry trend, ponieważ oliwki mają wiele dobrych dla zdrowia właściwości. Oto lista najważniejszych.
Na temat alergii krąży wiele różnych mitów, również w Internecie. Niektóre z nich nie tylko nie mają nic wspólnego ze stanem faktycznym, ale mogą być wręcz niebezpieczne dla zdrowia.
Właśnie obchodzimy Międzynarodowy Tydzień Walki z Chorobami Tarczycy 2014 (trwa od 25 do 31 maja). Problemy z funkcjonowaniem tego gruczołu stają się coraz powszechniejsze - z chorobami tarczycy zmaga się ponad 300 milionów ludzi na świeci. Jod zaś to pierwiastek, który odgrywa w tych dolegliwościach znaczącą rolę.
Po raz szósty organizowana jest międzynarodowa kampania „Tydzień Walki z Chorobami Tarczycy (Thyroid Awareness Week)". Akcja odbędzie się w dniach 25-31 maja.
Powszechnie wiadomo, że od sposobu odżywiania się w dużej mierze zależy nasze samopoczucie i wygląd. Przy określonych chorobach dieta ma jeszcze większe znaczenie i może być kluczowa dla profilaktyki, osłabiania objawów, a nawet powrotu do zdrowia. Cierpisz na niedoczynność tarczycy? Zapoznaj się z jadłospisem, który może oddziaływać hamująco na rozwój choroby i takim, który potęguje jej symptomy.
Spacer po bałtyckiej plaży w grudniu lub styczniu to samo zdrowie. Właśnie teraz morskie powietrze zawiera najwięcej leczniczego aerozolu morskiego czyli mieszaniny dobrych dla naszego organizmu pierwiastków, wody i powietrza.
Jesteśmy przyzwyczajeni do określonego jadłospisu, a do nieznanego jedzenia podchodzimy z dużą ostrożnością - często jesteśmy skłonni spróbować czegoś nowego tylko w określonych sytuacjach, np. na wakacjach. Tymczasem warto poszukać nowych elementów menu - niektóre niestandardowe produkty mają zaskakująco silny wpływ na samopoczucie.
Letni przypływ sił witalnych możemy zatrzymać na dłużej również podczas jesiennych, chłodnych dni. Wizyta w parowej saunie solankowej dostarczy nam niezbędnych mikroelementów, zrelaksuje i pozwoli złagodzić przebieg wielu schorzeń.