Czy wiesz, że rocznie zjadamy z pożywieniem 4-7 kg różnego rodzaju toksyn. Jeszcze w 2000 roku średnio były to tylko 2 kg. Tak duża ilość chemikaliów nie może być obojętna dla organizmu. Często efektem są wysypki, ataki astmy, stany zapalne żołądka, zła praca jelit, nadpobudliwość, bezsenność, zaburzenia ciśnienia itd. Związki te utrudniają przyswajanie witamin, makro i mikroelementów, a nie strawione pokarmy stają się kolejnymi toksynami, które przenikają do krwi i drażnią układ odpornościowy.
Ruszyła ogólnopolska kampania edukacyjna na rzecz walki z rakiem jelita grubego promująca profilaktyczne badania kolonoskopowe. Organizuje ją Centrum Onkologii w Warszawie, ale na badania można zgłosić się do regionalnych ośrodków.
Zespół jelita drażliwego to choroba utrudniająca codzienne życie i znacznie pogarszająca jego jakość. Szacuje się, że cierpi na nią nawet 20% dorosłych Polaków.
Zaburzenia przemiany materii, objawiające się długotrwałymi zaparciami, to problem dotykający wielu osób, które żyjąc w ciągłym pośpiechu, nie mają czasu zadbać o prawidłową dietę czy aktywność fizyczną.
Liczba seniorów w Wielkiej Brytanii zarażonych bakterią Clostridium difficile (C. difficile) wzrosła w ostatnim roku o 17.2 proc. C. difficile to bakteria mogąca wywołać rzekomobłoniaste zapalenie jelita grubego i biegunkę poantybiotykową.