Chorzy na autoimmunologiczne choroby zapalne zmagają się z wieloma trudnościami w codziennym funkcjonowaniu. Doświadczają przykrych następstw swojej choroby – zostają pozbawieni szans na kontynuację nauki czy pracy, a w rezultacie rezygnują z niej i muszą zmagać się z wykluczeniem społecznym. Takimi chorobami są np. Nieswoiste Zapalenia Jelit (NZJ) i to właśnie z myślą o tych osobach powstał projekt „Zwyczajnie Aktywni”. Jego celem jest pomoc dla osób dotkniętych chorobą w prowadzeniu aktywności życiowych i zawodowych.
Po raz czwarty w Polsce odbędą się obchody Światowego Dnia Nieswoistych Zapaleń Jelita (IBD Day). Celem inicjatywy, którą organizuje stowarzyszenie J-elita jest rozpowszechnianie wiedzy na temat schorzeń w grupy nieswoistych zapaleń jelita, a także zwrócenie uwagi na problemy osób chorych. Stowarzyszenie zaplanowało dwa spotkania związane z obchodami święta – w Warszawie i Krakowie.
Wsparcie pacjentów cierpiących na autoimmunologiczne choroby zapalne w zwiększaniu szans na utrzymanie aktywności zawodowej, co prowadzi do poprawy jakości ich życia – to główny cel projektu „Zwyczajnie Aktywni”. Do chorych walczących ze wspomnianymi chorobami należą zmagający się z Nieswoistymi Zapaleniami Jelit (NZJ).
Naukowcy odkryli, że w sposób podobny do podziału ludzi według grupy krwi, możemy sklasyfikować się również według typu jelita. W artykule opublikowanym w czasopiśmie Nature, międzynarodowy zespół pracujący pod kierunkiem naukowców z Europejskiego Laboratorium Biologii Molekularnej (EMBL) w Niemczech wykazał, że mikrobiologiczne markery genetyczne są powiązane z cechami takimi jak wiek, płeć i wskaźnik masy ciała.
Toaleta to dla niektórych obiekt pożądania i ostatnia deska ratunku. Mowa o chorych na nieswoiste zapalenia jelita. Muszą oni pozostawać w pobliżu toalety tak, by móc skorzystać z niej natychmiast. Niestety, nie spotyka się to ze zrozumieniem, bo wiedza o ich problemach jest w społeczeństwie nikła.
Węglowodany to najważniejsze źródło energii dla naszego organizmu, pełnią jednocześnie wiele funkcji fizjologicznych w naszym organizmie, takich jak regulacja metabolizmu, w tym białek, dobroczynny wpływ na florę bakteryjną i nabłonek jelit, regulacja poziomu sytości i głodu.
USG jelit, które pozwala na wczesne rozpoznanie schorzeń zapalnych jelit oraz zaostrzeń schorzeń zapalnych, jeszcze przed wystąpieniem objawów klinicznych.
W czerwcu zaczyna się sezon na truskawki. Ich smak oraz zapach powoduje, że niemal nikogo nie trzeba przekonywać do jedzenia tych owoców. I bardzo dobrze, bo obok przyjemnego działania na zmysły, cechuje je bardzo dobry wpływ na zdrowie, m. in. pomagają przy problemach z przemianą materii.
Żurawiny właściwie nie znamy. Cierpki, kwaskowaty smak jej jagód sprawia, że nie nadają się raczej do spożywania na surowo. Jest to jednak roślina wyjątkowa, odkryta właściwie dopiero na początku XX wieku w Ameryce Północnej. W Polsce, w lasach i na torfowiskach, rosną jej dwie odmiany: żurawina błotna i drobnolistna.
Światowa Organizacja Zdrowia zaleca dzienne spożywanie błonnika na poziomie 20-40 gramów. Gwarantuje to prawidłową pracę jelit, przewodu pokarmowego oraz wspomaga odchudzanie. Tymczasem Polacy borykają się z zaparciami i zbędnymi kilogramami, spożywając nawet 4 razy mniej błonnika.
Przesilenie wiosenne to okres zwiększonego zapotrzebowania na substancje odżywcze. Tylko odpowiedniej jakości produkty żywnościowe dostarczą organizmowi składników odżywczych pozwalających przejść z zimowego na wiosenny czas pracy.
Truskawka ma więcej witaminy C niż cytryna i grejpfrut. Chroni przed anemią, jest krwiotwórcza, posiada właściwości odtruwające i oczyszczające, poprawia przemianę materii, jest bogata w wapń, fosfor, mikro- i makroelementy.
Kurkuma powstająca ze sproszkowanego korzenia i podziemnej łodygi ostryżu, zwanego też szafranem indyjskim, to silny antyoksydant, o kilkakrotnie mocniejszym działaniu niż witamina E. Zawiera witaminy i minerały; od lat ma zastosowanie kulinarne i medyczne.
Na dolegliwości żołądkowe cierpi coraz więcej Polaków, zgaga, biegunka, zaparcia, wzdęcia to najczęstsze z nich. Wywołują je czynniki, takie jak: nieprawidłowe odżywianie, stres, alkohol, papierosy, leki, nieaktywny tryb życia.
Probiotyki są wyselekcjonowane bakterie kwasu mlekowego i zbliżone do nich bifidobakterie, które stanowią uzupełniający składnik diety i wykazują korzystny wpływ na stan zdrowia organizmu człowieka. Probiotyki redukują uczucie dyskomfortu jelitowo-żołądkowego wywołanego stresem. Znajdują także zastosowanie przy biegunkach, wzdęciach i nietolerancjach pokarmowych (zwłaszcza w czasie podróży) pozwalają utrzymać równowagę flory bakteryjnej jelit.