Osoby w wieku 60 lat i więcej, obecnie stanowią ponad 22% społeczeństwa – wynika z danych GUS. Biorąc pod uwagę fakt, że wzrastający wiek wiąże się ze zwiększeniem podatności na choroby i umieralności, zastosowanie wszelkich metod mających na celu wspieranie postaw zdrowotnych, tj. zbilansowana dieta, umiarkowana aktywność, czy stosowanie odpowiednich probiotyków, jest bardzo istotne.
Probiotyki mogą także wykazywać skuteczność w terapii uzupełniającej leczenie zaburzeń psychicznych. „Psychobiotyki” mają działanie przede wszystkim w stanach depresyjnych i lękowych, a także w profilaktyce efektów stresu, o czym warto przypomnieć przy okazji Światowego Dnia Zdrowia Psychicznego, który obchodzimy 10 października.
Dane sugerują, że dieta bogata w orzechy ma korzystny wpływ na zdrowie, zmniejsza ryzyko przedwczesnej śmierci, m. in. z powodu raka oraz chorób serca. Nowe badania wskazują, że istnieje kolejny powód, by dodać orzechy do jadłospisu - korzystnie wpływają na mikroflorę jelitową.
Zaburzenia mikrobiomu jelit są przyczyną wielu chorób, nie tylko związanych bezpośrednio z układem pokarmowym, ale również autoimmunologicznych czy przewlekłych schorzeń układu oddechowego. Coraz częściej mówi się również o ich wpływie na choroby psychiczne oraz zaburzenia ze spektrum autyzmu.
Warzywa i owoce są źródłem wielu witamin i minerałów, które przyczyniają się do prawidłowego funkcjonowania organizmu, a w konsekwencji – do lepszego samopoczucia. W jaki sposób? Nasza dieta bezpośrednio wpływa na pracę jelit, a zgromadzonym w nich bakteriom służą tzw. prebiotyki, zawarte głównie w świeżych warzywach i owocach. Warto zatem jeść je codziennie w odpowiedniej ilości.
Stres, depresja, stany lękowe... Coraz więcej osób borykających się z obniżonym nastrojem ląduje na przysłowiowych „kozetkach” u psychologów. Tymczasem w niektórych przypadkach lepszy efekt od psychoterapii może nam dać zwykła zmiana diety. Nie ulega więc już żadnym wątpliwościom, że od tego, co jemy zależy nasz nastrój.
Ta choroba zaburza wchłanianie składników pokarmowych, gdy w naszym codziennym menu znajdzie się gluten. Celiakia to najpoważniejsza nietolerancja pokarmowa - określa się ją też jako chorobę trzewną. Wielu ludzi nie ma świadomości obecności tego schorzenia, dlatego bardzo ważne jest, aby uświadomić sobie na czym polega, jaki jest jego przebieg, objawy i metody leczenia.
Rozpuszczalny błonnik stosuje się, aby wspomóc trawienie i odporność organizmu. To preparat usuwający z jelit szkodliwe produkty przemiany materii i namnażające się chorobotwórcze mikroorganizmy. Dzięki temu wpływa na prawidłowe funkcjonowanie jelit, a więc na ustąpienie bólu i zaburzeń ich funkcji (wzdęcia, zaparcia, biegunki), a także na utrzymanie fizjologicznej flory bakteryjnej.
Wakacje to dla większości z nas czas upragnionego relaksu i niczym nieskrępowanej zabawy. Długo wyczekiwany urlop mogą nam jednak zniweczyć dolegliwości żołądkowo-jelitowe, które zwykle pojawiają się w najmniej oczekiwanym momencie. Jak zatem przygotować się na taką ewentualność i jak im przeciwdziałać?
Jeśli zastanawiamy się nad tym jak wspomóc naszą odporność to często myślimy o witaminie C bądź o preparatach zawierających kilka bądź kilkanaście witamin w jednej tabletce. Czy to działa? W jakimś stopniu na pewno. Na co zatem zwrócić uwagę chcąc zadbać o odporność naszego organizmu? Odpowiedź może być zaskakująca - to jelita. To one są jednym z głównych obrońców naszej odporności.
Chorzy na autoimmunologiczne choroby zapalne zmagają się z wieloma trudnościami w codziennym funkcjonowaniu. Doświadczają przykrych następstw swojej choroby – zostają pozbawieni szans na kontynuację nauki czy pracy, a w rezultacie rezygnują z niej i muszą zmagać się z wykluczeniem społecznym. Takimi chorobami są np. Nieswoiste Zapalenia Jelit (NZJ) i to właśnie z myślą o tych osobach powstał projekt „Zwyczajnie Aktywni”. Jego celem jest pomoc dla osób dotkniętych chorobą w prowadzeniu aktywności życiowych i zawodowych.
Po raz czwarty w Polsce odbędą się obchody Światowego Dnia Nieswoistych Zapaleń Jelita (IBD Day). Celem inicjatywy, którą organizuje stowarzyszenie J-elita jest rozpowszechnianie wiedzy na temat schorzeń w grupy nieswoistych zapaleń jelita, a także zwrócenie uwagi na problemy osób chorych. Stowarzyszenie zaplanowało dwa spotkania związane z obchodami święta – w Warszawie i Krakowie.
Wsparcie pacjentów cierpiących na autoimmunologiczne choroby zapalne w zwiększaniu szans na utrzymanie aktywności zawodowej, co prowadzi do poprawy jakości ich życia – to główny cel projektu „Zwyczajnie Aktywni”. Do chorych walczących ze wspomnianymi chorobami należą zmagający się z Nieswoistymi Zapaleniami Jelit (NZJ).
Naukowcy odkryli, że w sposób podobny do podziału ludzi według grupy krwi, możemy sklasyfikować się również według typu jelita. W artykule opublikowanym w czasopiśmie Nature, międzynarodowy zespół pracujący pod kierunkiem naukowców z Europejskiego Laboratorium Biologii Molekularnej (EMBL) w Niemczech wykazał, że mikrobiologiczne markery genetyczne są powiązane z cechami takimi jak wiek, płeć i wskaźnik masy ciała.
Toaleta to dla niektórych obiekt pożądania i ostatnia deska ratunku. Mowa o chorych na nieswoiste zapalenia jelita. Muszą oni pozostawać w pobliżu toalety tak, by móc skorzystać z niej natychmiast. Niestety, nie spotyka się to ze zrozumieniem, bo wiedza o ich problemach jest w społeczeństwie nikła.