W ostatnich miesiącach trwała międzynarodowa akcja OPSON IV, skutkiem której zostało ze sklepów zarekwirowanych około 3.620 ton podrabianej żywności lub o obniżonej jakości oraz ponad 9 mln litrów napojów. Gotowanie we własnym domu wydaje się więc być najlepszą alternatywą wobec oferty żywnościowej w sklepach.
Jaka jest jakość sprzedawanych produktów mięsnych? Inspekcja Handlowa stwierdziła nieprawidłowości w ponad 50 proc. skontrolowanych placówek. W większości przypadków zastrzeżenia dotyczyły błędnego oznakowania, ale również błędnych deklaracji składu. Przykład? Mięso wieprzowe w parówkach drobiowych z cielęciną.
Niewłaściwe oznaczenia zarówno na opakowaniach jak i na samych jajach - to jeden z zarzutów UOKiK w stosunku do producentów i sprzedawców. Okazuje się, że Polacy zwracają coraz baczniejszą uwagę na sposób hodowli kur niosek. Niestety, aż czasem wprowadzani są w błąd... Dotyczy to przede wszystkim jaj sprzedawanych na targowiskach - tu nawet dwa na trzy jajka albo nie są oznaczane, albo są oznaczane błędnie.
Ponad połowa produktów sprzedawanych luzem jest nieprawidłowo oznakowana - wynika z kontroli Inspekcji Handlowej dotyczącej oznakowania produktów spożywczych przeprowadzonej na zlecenie UOKiK. W ciągu 2012 roku IH zakwestionowała blisko 30 proc. zbadanych towarów.
Niewłaściwe znakowanie, fałszowanie zawartości, za dużo wody, za mało białka - to główne zarzuty Inspekcji Jakości Handlowej rtykułów Rolno-Spożywczych wobec wędlin. Inspektorzy zbadali wędliny z mięsa czerwonego, takie jak: wędzonki, kiełbasy suszone i podsuszane, kiełbasy homogenizowane i drobno rozdrobnione w zakresie zgodności z deklaracjami producentów. Kontrolą jakości handlowej objęto też wyroby podrobowe, kiełbasy średnio i grubo rozdrobnione oraz konserwy mięsne w zakresie prawidłowości oznakowania.
Ile czekolady w czekoladzie? Z czego może zrobione być wino? 13,3 proc. wyrobów czekoladowych oraz 6,2 proc. wyrobów winiarskich wzbudziło zastrzeżenia Inspekcji Handlowej w trakcie kontroli prowadzonych na zlecenie UOKiK.