Nowe badania przeprowadzone w Polsce dowiodły, że regularne jedzenie jabłek zmniejsza ryzyko raka jelita grubego.
Zmarł prof. Szczepan Aleksander Pieniążek - wybitny botanik, pedagog, autorytet sadowniczego środowiska naukowego, założyciel Instytutu Sadownictwa i Kwiaciarstwa w Skierniewicach - poinformowała Polska Akademia Nauk. Uczony, wiceprezes PAN w latach 1975-1980, odszedł 1 lipca w wieku 94 lat.
Światowa Organizacja Zdrowia zaleca dzienne spożywanie błonnika na poziomie 20-40 gramów. Gwarantuje to prawidłową pracę jelit, przewodu pokarmowego oraz wspomaga odchudzanie. Tymczasem Polacy borykają się z zaparciami i zbędnymi kilogramami, spożywając nawet 4 razy mniej błonnika.
O zdrowotnych właściwościach owoców powiedziano już wiele, najnowsze doniesienia naukowców francuskich jednak pozwalają dołączyć do tej dość długiej listy m. in. profilaktykę zawałów i miażdżycy.
Wśród codziennie spożywanej porcji owoców powinny znaleźć się jabłka lub sok jabłkowy –radzą dietetycy.
W naszej codziennej diecie powinny znaleźć się soki owocowe - radzą specjaliści, za najzdrowsze uznają winogronowe, jabłkowe i żurawinowe.
Owoce to przede wszystkim źródło witamin, jednak jak dowodzą przeprowadzone ostatnio badania, niektóre z owoców mogą zredukować ryzyko zachorowania na Alzheimera.
Jesień i zima to ten czas w roku, kiedy najczęściej popadamy w depresję. Coraz krótsze dni, brak słonecznego światła, częste zmiany pogody, niskie temperatury – wszystko to silnie działa na nasze samopoczucie.
Z badań, które przeprowadzili naukowcy z Uniwersytetu Hawajskiego oraz Uniwersytetu Kalifornijskiego wraz z badaczami niemieckimi wynika, że kwercetyna, związek znajdujący się w dużej ilości w jabłkach i cebuli, może zapobiec rozwojowi nowotworu trzustki.
Przeciwutleniacze występujące w jabłkach – flawonoidy skutecznie unieszkodliwiają wolne rodniki, mają więc bardzo silne działanie przeciwnowotworowe i przeciwstarzeniowe.
Naukowcy z the University of Massachusetts Lowell odkryli, że jabłka i sok jabłkowy mają niebagatelny wpływ na podwyższenie aktywności mózgu.