Jesienny spacer to nie tylko okazja do podziwiania piękna wielokolorowych liści i sposób na dotlenienie organizmu. Wycieczka za miasto to doskonały sposób na wzbogacenie swojej spiżarni. Rośliny takie jak jarzębina, dzika róża czy jałowiec znamy wszyscy, jednak niewiele osób wie jak można wykorzystać ich naturalne własciwości.
Przygotowując wigilijną kapustę czy świąteczne ciasta często sięgamy po różnego rodzaju przyprawy. Nie wszyscy jednak wiedzą, że pachnący proszek czy ziarenka dają nie tylko wspaniały zapach i smak przygotowywanym potrawom, ale mają także dobroczynny wpływ na funkcjonowanie naszego organizmu. Większość przypraw zawiera olejki eteryczne i garbniki, które hamują rozwój szkodliwych mikroorganizmów i bakterii i mają działanie przeciwzapalne. Oprócz tego znajdziemy w nich glikozydy działające łagodząco na górne drogi oddechowe i regulujące pracę serca, a także kwasy organiczne i gorycze wpływające korzystnie na procesy trawienne.