Uprawy jęczmienia nie tylko cieszą oko pięknym złotawym kolorem, ale też są ważnym elementem naszej diety - jęczmień to pożywana, wzmacniająca nas roślina.
Zaczerwienienie, suchość oczu lub „piasek" pod powiekami zwykle są efektem długotrwałego wytężania wzroku. Jednak mogą to być także symptomy poważniejszych dolegliwości. Z chorobami oczu lepiej nie żartować, dlatego zamiast liczyć na to, że „samo przejdzie", warto odwiedzić okulistę.
Zgodnie z zaleceniami Instytutu Żywności i Żywienia około 55% energii w zdrowej, prawidłowo zbilansowanej diecie powinno pochodzić z węglowodanów złożonych. Ich głównym źródłem są produkty zbożowe. W przypadku osoby dorosłej wskazane jest spożywanie co najmniej trzech do pięciu porcji pełnego ziarna dziennie.
Jęczmień to rodzaj zboża, ale jego właściwości pozwalają umieścić go na liście ziołowych hitów. Jęczmień kojarzy się z łagodnym rytmem piosenki Stinga „Fields of Glod". Zboże cieszy oko rozpościerając się „złotem" po szerokich połaciach pól. W kręgach botanicznych roślina jest określana jako Hordeum distichon i jest spokrewniona z rodziną traw.
Od zarania dziejów zboże symbolizowało dostatek, było obecne w zwyczajach i obrzędach ludowych. Złote kłosy przynosiły szczęście i bogactwo: w starożytnej Grecji były symbolem Demeter.
Badania naukowców z Uniwersytetu Harvarda dowodzą, że osoby, które spożywają produkty pełnoziarniste są znacznie rzadziej narażone na przybór masy ciała z biegiem lat. Co więcej, jak wynika z analiz Agriculture Research Service, głównego organu badawczego amerykańskiego departamentu rolnictwa, spożywanie takich produktów od trzech do czterech razy dziennie może łagodzić ryzyko wystąpienia tzw. zespołu metabolicznego.