Jak pokazały testy z udziałem osób w wieku 50-74 lata, picie kawy lub herbaty może wiązać się z niższym ryzykiem udaru mózgu i demencji. Serwowanie sobie kawy oznaczało też mniejsze zagrożenie otępienia poudarowego.
Według badań z udziałem osób w wieku 50 - 74 lata, picie kawy lub herbaty może wiązać się z niższym ryzykiem udaru mózgu i demencji. Picie kawy oznaczało też niższe zagrożenie otępieniem poudarowym.
Obecnie przeciętny napój bezalkoholowy zawiera kilkanaście łyżeczek cukru. Co więcej, niektóre kwasy cytrynowe znajdujące się w napojach owocowych są bardziej erozyjne dla zębów niż kwas solny lub siarkowy. Jeśli chcesz zadbać o uzębienie, unikaj takich produktów.
Dobra wiadomość dla tych, którzy lubią zaczynać dzień od filiżanki kawy: singapurscy badacze stworzyli nowe probiotyczne napoje kawowe i herbaciane.
Im więcej warzyw i owoców w diecie, tym lepiej. Produkty te zawierają bowiem polifenole, związki, które mogą przedłużyć nam życie.
To, co jemy, może mieć bezpośredni wpływ na nasze możliwości poznawcze w późniejszych latach, ostrzegają uczeni z Iowa State University.
Kiedy przebadano zdrowe osoby starsze, odkryto, że częstotliwość picia herbaty miała wpływ zarówno na funkcje, jak i strukturę mózgu.
Cztery lub więcej filiżanek zielonej herbaty plus dwie lub więcej filiżanek kawy to dla cukrzyków o 63 proc. niższe ryzyko śmierci w badanym okresie z jakiejkolwiek przyczyny.
Picie słodzonych napojów, szczególnie napojów dietetycznych, wiąże się ze zwiększonym ryzykiem depresji u ludzi dorosłych, tymczasem picie kawy miało związek z nieco zmniejszonymz zagrożeniem tą chorobą.
Japońska herbata Matcha zyskuje na popularność na całym świecie. W rodzimym kraju ma ona już długą historię zastosowań do różnych celów leczniczych, choć wiele z ich nie ma jeszcze naukowego potwierdzenia. Dowiedziono jednak, że Matcha wykazuje działanie osłabiające niepokój.
Osoby, które piją herbatę przynajmniej trzy razy w tygodniu, mogą liczyć na dłuższe i zdrowsze życie, wynika z badań opublikowanych w European Journal of Preventive Cardiology.
Depresja to zaburzenie na które - zgodnie z danymi Światowej Organizacji Zdrowia - cierpi ponad 260 milionów ludzi na całym świecie. Badania pokazują, że określony sposób odżywiania się może mieć istotny wpływ na osłabienie objawów tej choroby; skuteczna okazuje się m. in. herbata. Szczególnie ma to dotyczyć osób starszych.
Jeśli często odczuwasz pragnienie, sprawdź, czy nie stoi za tym któraś z poniższych przyczyn.
Herbata jest bardzo popularnym napojem w naszym kraju - pijemy ją do śniadania i kolacji, a często także pomiędzy posiłkami. I słusznie, przynajmniej z punktu widzenia zdrowia naszego mózgu. Jak się okazuje, napój ten może zwiększać wydajność umysłu.
Wymienione w tytule produkty, a także wiele innych zawierających flawonoidy (rodzaj przeciwutleniaczy) pozwala istotnie wydłużyć życie.