Początek jesieni to najlepszy sezon na podstawowy składnik tradycyjnej kuchni polskiej – grzyby. Oprócz wspaniałego aromatu i smaku mają w sobie liczne właściwości odżywcze, a nawet antynowotworowe. Dlaczego jeszcze warto je jeść?
Sierpień to okres, kiedy na dobre rozkręca się sezon dla grzybiarzy. Do tego deszcz i kilka ciepłych dni sprawiły, że w lasach zaroiło się od ochotników – amatorów grzybobrania i na efekty nie trzeba było długo czekać… Trzy przypadki ciężkich zatruć w Wielkopolsce i walka lekarzy z czasem, gdzie stawką jest życie ofiary. Dlatego, zanim wrzucimy grzyb do koszyka, przypomnijmy sobie o kilku najważniejszych zasadach zdrowego grzybobrania – apelują lekarze rodzinni.
Rozpoczął się sezon grzybowy, a wraz z nim - pierwsze poważne zatrucia. Ministerstwo zdrowia przygotowało zestawienie zasad bezpiecznego grzybobrania, których stosowanie pomoże uniknąć śmiertelnego niekiedy niebezpieczeństwa.
Po obfitych, letnich deszczach sezon grzybowy nastał szybciej niż w latach poprzednich. Grzybobranie jest wspaniałym pomysłem na spędzenie czasu na łonie natury, ale i w tej sytuacji nie możemy zapominać o bezpieczeństwie. Wybierając się na grzybobranie musimy zachować szczególną ostrożność.
Zbieranie grzybów w Polsce było i jest powszechnie lubiane. Niestety edukacja na temat grzybów i grzybobrania praktycznie nie istnieje. Wiemy o grzybach tyle, ile z krążących od pokoleń mitów. Bawimy się więc grzybobraniem - często ryzykując zdrowiem i życiem swoim i swoich najbliższych. Dlatego lekarze rodzinni z Porozumienia Pracodawców Ochrony Zdrowia przypominają kilka najważniejszych zasad zdrowego grzybobrania.
Nadejściu późnego lata i złotej polskiej jesieni towarzyszy wysyp grzybów, który trwa od sierpnia aż do pierwszych przymrozków. Wyprawa na grzyby jest nie tylko doskonałym sposobem na zdrowe spędzenie wolnego czasu, ale także wstępem do smakowitej domowej uczty.
Nawet złota polska jesień potrafi dać nam się we znaki. Chłodne wieczory, przelotne deszcze sprawiają obniżenie odporności naszego organizmu. Warto go wzmocnić naturalną porcją witamin.
Substancja zwana cordycepinem odkryta w grzybach powszechnie stosowanych w medycynie chińskiej wydaje się być skutecznym środkiem powstrzymującym rozwój komórek rakowych.
Grzyby to znakomity sposób na urozmaicenie codziennych posiłków, można stosować je jako dodatek do sałatek i sosów lub jako podstawę dań.
Trudno wyobrazić sobie jesień bez kasztanów i kolorowych liści, trudno też o tej porze roku nie wspomnieć o grzybach.
Świeże grzyby to witaminy, niezbędne mikroelementy i pyszny smakołyk. Ponadto są niskoenergetycznym pożywieniem, co oznacza, że możesz je jeść i nie martwić się o linię i to w czasach gdy nadwaga jest naprawdę poważnym problemem. Z powodu otyłości cierpi średnio 60% ludzi dorosłych i prawie 30% dzieci. Jednym ze sposobów walki z nadwagą jest właśnie niskoenergetyczna dieta, do której można z powodzeniem włączyć smaczne, świeże grzyby.
Alergicy, a mowa ponoć o 1/4 społeczeństwa, powinni odetchnąć z ulgą kiedy tylko zakończy się czas pylenia drzew i traw. Kończy się dmuchanie w chusteczkę, wietrzenie mieszkań i bolesne ścieranie kurzu. Niestety na pole walki wkraczają wówczas grzyby pleśniowe i domowe roztocza. Najczęściej mali wrogowie czają się w pomieszczeniach, gdzie brak dobrej wentylacji i gdzie gromadzi się para wodna. Rajem dla nich są kuchnie, łazienki, piwnice i inne zawilgocone wnętrza.