Najczęstszym problemem naszych stóp jest zbyt sucha, twarda i pękająca skóra oraz nadmierna potliwość. Regularne przestrzeganie kilku reguł w pielęgnacji, skutecznie zapobiega tym przykrym dolegliwościom.
W sklepach i na straganach pojawiła się właśnie żurawina: małe, czerwone kuleczki, wyglądające niepozornie, ale będące prawdziwą skarbnicą dobroczynnych składników. Dlaczego warto ją jadać?
Jak wynika z ostatnich badań, co druga osoba w Polsce ma problemy z grzybicą stóp. Natomiast wiedza społeczeństwa na temat tej choroby, w dalszym ciągu jest niewystarczająca.
Wśród schorzeń dermatologicznych stóp, najbardziej powszechna jest grzybica (tinea pedis), cierpi na nią 15- 30% dorosłej populacji. Czynników przyczyniających się do powstania choroby jest wiele, najłatwiej jest zarazić się w miejscach publicznych oraz w miejscach, w których jest ciepło i wilgotno. Infekcji sprzyjają też cukrzyca i zaburzenia krążenia obwodowego kończyn.
Swoje dobroczynne działanie Lactobacillus plantarum spowodowane jest tym, iż regulując pracę przewodu pokarmowego, przeciwdziałają zmianom w składzie mikroflory bakteryjnej chroniąc go przed drożdżycami i grzybicami.