Naturalna odporność po wcześniejszych infekcjach grypowych ma istotny wpływ na skuteczność przyszłych szczepień przeciw grypie. Oznacza to, że jeśli należysz do osób, które co roku chorują na grypę, może to mieć pewne nieoczekiwane korzyści. Takie doświadczenie może pomóc organizmowi lepiej radzić sobie z przyszłymi odmianami wirusa.
Dieta wysokotłuszczowa, niskowęglowodanowa, taka jak dieta ketogeniczna, pomoże szybciej zwalczyć grypę.
Osoby z niewydolnością serca, które otrzymały coroczną szczepionkę przeciw grypie, miały niższe wskaźniki zapalenia płuc i hospitalizacji przez cały rok oraz odnotowano u nich zmniejszenie liczby poważnych zdarzeń sercowo-naczyniowych w szczycie sezonu grypowego.
Od dawna wiadomo, że u chorych na cukrzycę ryzyko wystąpienia ciężkiej choroby płuc w przypadku zakażenia wirusami grypy, a także bakteriami i grzybami jest znacznie zwiększone. W okresie pandemii Covid-19 zjawisko to nabrało dodatkowego znaczenia: stało się jasne, że u diabetyków zagrożenie ciężką, a nawet śmiertelną chorobą płuc jest znacznie wyższe. Około 35 procent osób chorych na Covid-19, które zmarły podczas pandemii, zmagało się też z cukrzycą.
Podobnie jak w przypadku długotrwałego Covid-19, osoby hospitalizowane z powodu grypy sezonowej również mogą cierpieć z powodu długotrwałych, negatywnych skutków zdrowotnych, zwłaszcza dotyczących płuc i dróg oddechowych.
Zbliżająca się jesień oznacza wyższe zagrożenie grypą. Dieta może być jednak pomocna w walce z infekcjami.
Szczepienia przeciwko grypie i zapaleniu płuc oznaczają mniej zgonów w szpitalach u pacjentów z niewydolnością serca.
Szczepionki przeciw grypie mogą uratować życie pacjentów z chorobami układu krążenia, zmniejszając powikłania sercowe, a także zapobiegając grypie.
W przypadku osób, które zaszczepiły się przynajmniej jedną szczepionkę przeciwko grypie, ryzyko zachorowania na chorobę Alzheimera w ciągu czterech lat było o 40 proc. niższe niż u nieszczepionych rówieśników.
Wysoki poziom cholesterolu w diecie sprawił, że u myszy zarażonych grypą choroba się nasiliła. Okazuje się, że cholesterol może zaostrzać infekcje wirusowe.
Odkryto, że bakterie znajdujące się w tradycyjnej japońskiej marynacie mogą zapobiegać grypie.
90 minut ćwiczeń o umiarkowanej intensywności tu po szczepionce przeciw grypie lub COVID-19 może przydać dodatkowego wzmocnienia odporności.
Jeden z podtypów astmy u dorosłych może powodować większą podatność na grypę i wywoływać niebezpieczne mutacje tej choroby.
Środki mające na celu ograniczenie rozprzestrzeniania się COVID-19, takie jak noszenie masek i dystans społeczny, są skutecznym narzędziem w walce z pandemią. Jednak nie tylko - takie zachowanie znacznie zmniejszyło również częstość występowania wielu innych chorób, w tym grypy i infekcji syncytialnym wirusem oddechowym (respiratory syncytial virus, RSV). Niestety, być może tylko czasowo.
Liczba zgonów związanych z sercem rośnie w czasie Świąt Bożego Narodzenia, wynika z badań opublikowanych w Journal of the American Heart Association.