Jagody, warzywa, ryby, produkty pełnoziarniste i olej rzepakowy - to główne składniki diety nordyckiej, która jest uznawana za niezwykle zdrową, smaczną i zrównoważoną. Taki sposób odżywiania się może zapobiegać otyłości i zmniejszać ryzyko chorób układu krążenia, cukrzycy typu 2, nadciśnienia oraz nadmiaru cholesterolu.
Pamiętaj o jabłkach i gruszkach podczas zakupów - jedzenie większej ilości owoców i warzyw z białym miąższem może chronić przed udarem.
Białe owoce i warzywa są powszechnie dostępne i uważane za bardzo smaczne. Teraz zaś tym chętniej powinniśmy po nie sięgać, okazuje się bowiem, że mogą uchronić przed udarem.
W różny sposób można sobie dostarczać naturalnych składników, ale jeśli chodzi o owoce, lepiej sięgać po nie w naturalnej, a nie przetworzonej postaci.
Cydr to jabłkowe piwo, a może jednak wino? To drogi trunek, dostępny w kilku wariantach smakowych? Wokół cydru narosło wiele mitów, wynikających przede wszystkim z niewiedzy Polaków na temat tego lekkiego alkoholu. Co więc warto wiedzieć na temat cydru?
Trzeba się dobrze odżywiać, aby móc liczyć na zachowanie funkcji fizycznych w starszym wieku.
Warto jeść warzywa i owoce ze względu na to, że pomagają dostarczyć organizmowi wielu potrzebnych składników odżywczych. Jeśli jadłospis jest ich pełny, można liczyć na lepsze zdrowie i samopoczucie. To nie wszystko. Określone owoce ułatwią też odchudzanie - zobacz, jakie.
Chcesz schudnąć, ale nie wiesz, jaka dieta będzie najskuteczniejsza? Wiesz, że niektóre dania są przy odchudzaniu „zabronione", ale zastanawiasz się, czy istnieją specjalnie dozwolone? Zastanawiasz się, jakie produkty wesprą wysiłek odchudzania? Mamy odpowiedź.
Kwiecień przynosi cieplejszą aurę, pąki drzew i więcej słońca, ale dla niektórych oznacza jednocześnie katar, kichanie, łzawienie oczu - wiosna to sezon alergii.
Jeśli chcesz schudnąć, koniecznie dołącz do swojego jadłospisu wymienione niżej owoce.
Wysoki poziom cholesterolu ma istotny wpływ na rozwój chorób układu krążenia, które stanowią główną przyczynę zgonów w naszym kraju. Na szczęście nie pozostajemy bezradni - odpowiedni styl życia daje szanse na zmniejszenie ilości cholesterolu i uchronienie się przed poważnymi problemami zdrowotnymi.
Nasze upodobanie do owoców i warzyw, które nie mogą być uprawiane lokalnie ma szerokie implikacje. Żywność „podróżuje" po całym globie nim dotrze do konsumenta, a w efekcie nie zawsze można liczyć na świeże, najwyższej jakości produkty. Warto więc docenić możliwość serwowania sobie sezonowych warzyw i owoców - są pełne wartości odżywczych i szybko trafiają na nasze stoły.
Nowe badanie holenderskich naukowców pokazuje, że spożywanie owoców i warzyw, szczególnie tych o białym miąższu, pomaga zapobiegać udarom mózgu.