Temperatura nie niższa niż 55°C – to nie prognoza pogody na najbliższy weekend, ale zalecenia dotyczące zapłonu podpałek do grilla. U progu "sezonu grillowego" Urząd Ochrony Konkurencji i Konsumentów oraz Inspekcja Handlowa radzą, na co zwrócić uwagę wybierając urządzenia do grillowania.
Lato w pełni. Świeże powietrze, słońce, upały - atmosfera sprzyja wycieczkom poza miasto, rodzinnym grillom i ustanawianiu powakacyjnych postanowień odżywczych na jesień. Wakacyjny czas wolny to doskonały moment, aby zadbać o swoją dietę, kondycję i sylwetkę, do czego namawiają kolorowe pisma, a także... lekarze, codziennie bijący na alarm z powodu ciągłego wzrostu zagrożenia otyłością i chorobami u osób odsuwających ruch i dietę na dalszy plan.
Z nadejściem letnich, słonecznych dni rozpoczyna się sezon pikników, wycieczek i wspólnego grillowania. Przygotowując się do tych przyjemności powinniśmy zastanowić się nie tylko nad pogodą i atrakcyjnym miejscem, ale również nad tym co będziemy jeść. Warto zadbać, aby nasz posiłek przygotowany był z dobrej jakości produktów. Ruch na świeżym powietrzu i prawidłowo zbilansowany posiłek zadbają także o nasze serce.
Kiedy pogoda zmieni się na prawdziwie majową - ciepła, słoneczną i przyjemną, chętnie udamy się do ogródków, na działkę, czy na wieś, aby pogrillować. Warto wówczas pamiętać o dodaniu ziół i przypraw do grillowanego mięsa - będzie smaczne i zdrowe, doprawianie potraw pomoże bowiem obniżyć ryzyko raka.
Być może kiełbaski i bekon wypadły z wielu list zakupów już jakiś czas temu ze względu na wysoką zawartość tłuszczu i modę na zdrową żywność, teraz naukowcy znaleźli kolejne dowody na to, że lepiej zrezygnować z przetworzonego mięsa.