Jesienią i zimą łatwiej o atak groźnych wirusów i bakterii. Aby zmniejszyć ryzyko zachorowań, warto sięgnąć po preparaty wzmacniające odporność organizmu. Te z wyciągiem z pestek grejpfruta ułatwiają też trawienie i pomagają przy różnego rodzaju infekcjach.
Nazwa grejpfruta pochodzi od angielskich słów: "fruit" - owoc i "grape" grono - ponieważ owoce są rozmieszczone na gałązkach po kilka sztuk gronami. Owoce grejpfruta zawierają 7% cukrów, 1% kwasu cytrynowego, witaminy z grupy B oraz witaminę C. W miąższu występują karoteny (głównie - lykopen) warunkujący jego zabarwienie. Występuje także gorzki związek - naryngina. Związek ten jest odpowiedzialny za lekko gorzkawy smak owocu, ale także za jego działanie wspomagające przemianę materii.
Każdy kto bierze leki na nadciśnienie lub te obniżające poziom cholesterolu powinien unikać soku z grejpfruta, który w połączeniu z niektórymi lekami może być bardzo niebezpieczny. Badania pokazują, że substancje znajdujące się w grejpfrucie mogą spowodować, iż zbyt duża część zażywanego leku zostanie wchłonięta do krwi.