Kuchnia to prawdziwy raj dla szkodliwych drobnoustrojów. Choć wróg jest mikroskopijnej wielkości, nie należy go bagatelizować, ponieważ rozprzestrzenia się w ekspresowym tempie. Na szczęście w walce z zarazkami pomagają nam nowe produkty i technologie.
Kuchnia niemiecka jest różnorodna i pełna ciekawych smaków - zapewniali gospodarze i goście spotkania w MAKRO Centrum Rozwoju Firm, stanowiącego część polsko-niemieckiego festiwalu nowoczesnego sąsiedztwa „Sąsiedzi – Nachbarn 2.0”.
Przedświąteczny okres to stresujący czas. Ludzie wszędzie się spieszą. Trudno o chwilę oddechu, bo tak wiele spraw jest do załatwienia i przygotowania nim będzie można usiąść z najbliższymi przy wigilijnym stole i po prostu cieszyć się obecnością rodziny. Nikt nie ma czasu, ani pieniędzy (bo te trzeba przeznaczyć na prezenty i przygotowanie Świąt) na wizytę w spa, ale jest sporo zajęć, które pomogą się odstresować. Warto wypróbować choćby niektóre z nich.
Przynajmniej w Japonii. Tamtejsi mężczyźni ruszyli do kuchni i chętnie w niej pozostają długie godziny. Gotowanie stało się dla dojrzałych panów hobby i sposobem na randkę.
W Paryżu trwa druga edycja Międzynarodowego Festiwalu Fotografii Kulinarnej. Do 15 listopada br. można oglądać prace profesjonalnych fotografów z całego świata na wystawach zorganizowanych w wielu prestiżowych miejscach stolicy Francji.
Według badania przeprowadzonego na zlecenie kanału BBC Lifestyle, prawie jedna trzecia seniorów uważa sie za lepszych kucharzy niż ich rodzice, a prawie 60 procent osób dojrzałych nigdy nie jada poza domem.
Meryl Streep zdradziła, że od czasu występu w filmie "Julie i Julia" o wiele lepiej radzi sobie w kuchni.
Alfred Molina najprawdopodobniej zajmowałby się kuchnią, gdyby nie został aktorem. Artysta przyznaje, że gdy podjął kluczową decyzję w swoim życiu, z finansowego punktu widzenia był to wówczas błąd.
British Nutrition Foundation (BNF) opublikowała raport na temat tradycyjnych potraw europejskich, do którego dołączono także przepisy. Praca stanowi część finansowanego ze środków unijnych projektu EUROFIR (Sieć zasobów informacyjnych na temat potraw europejskich), którego celem jest opracowanie źródła pełnej informacji na temat potraw. Prezentowane dane stanowić będą przegląd potraw spożywanych w całej Europie.
Na naszych wigilijnych stołach królują tradycyjne dania. Aby nie popaść w rutynę, można je jednak sprytnie zmodyfikować i zaskoczyć gości karpiem w zupełnie nowej odsłonie.
Zmarła Zlata Bartl, kobieta, która 50 lat temu wynalazła jedną z najpopularniejszych przypraw – Vegetę. Miała 89 lat.
Gotowanie na parze staje się coraz bardziej „trendy”. Kojarzy się z modną, szczupłą sylwetką, a jednocześnie z delikatnym, subtelnym smakiem. Zwolenników zyskuje także dzięki temu, że należy do najprostszych sposobów przyrządzania potraw.