Spożywanie gorzkiej czekolady może wiązać się z niższym ryzykiem zachorowania na cukrzycę typu 2, mówią eksperci z Harvard T.H. Chan School of Public Health.
Tłuszcz jest najbardziej kalorycznym składnikiem naszej diety. Z tego powodu wiele osób uważa, że należy go unikać w jakiejkolwiek formie – zupełnie niesłusznie. Istnieją bowiem tłuszcze, które są dla nas niezwykle cenne. Jakie produkty powinny znaleźć się w naszej diecie, aby tłuszcze były naszym sprzymierzeńcem?
Chcąc połączyć przyjemność jedzenia słodyczy z troską o zdrowie często sięgamy po gorzką czekoladę. Naukowcy ostrzegają, że ciemne czekolady mogą różnić się składem.
Osoby o ponurym, pesymistycznym usposobieniu żyją średnio o siedem lat, krócej niż optymiści. Warto zatem podchodzić do życia z uśmiechem, pomóc w tym może odpowiednio ułożona dieta.
Jeśli dalsze badania potwierdzą odkrycie amerykańskich naukowców być może, już wkrótce będziemy potrafili przeciwdziałać czterem najczęstszym przyczynom śmierci: wylewom, cukrzycy, nowotworom, i chorobom serca. Profesor Norman Hollenberg, obserwujący Indian z Panamy stwierdził, iż choroby, które tak często nękają członków cywilizowanych społeczeństw występowały rzadziej niż u 1 na 10 przedstawicieli plemienia.
Zdrowa czekolada. Dla wielu miłośników tego słodkiego afrodyzjaku jest to cudowne, lecz nie mogące się nigdy ziścić marzenie, gdyż przeczy ono podstawowym zasadom racjonalnego odżywiania i wszelkim zbawiennym dla naszego zdrowia dietom. Lecz czy na pewno jest to tak nierealna myśl?
Lek na zmniejszenie wagi zmniejsza ryzyko śmierci z powodu niewydolności serca