W ciągu ostatnich kilku lat wzrosło spożycie drobiu, a wraz z nim… liczba mitów na temat tego rodzaju mięsa. Otrzymujemy wiele sprzecznych komunikatów, słysząc z jednej strony o właściwościach zdrowotnych drobiu, z drugiej zaś – o ukrytych w tym mięsie antybiotykach. I to właśnie informacje o hormonach wzrostu czy karmie z GMO sprawiają, że niektórzy boją się sięgnąć po mięso kurczaka. Jak jest naprawdę? Czy należy bać się drobiu? A może to właśnie mięso z kurczaka jest tym najzdrowszym? Na te i inne pytania odpowiemy w dzisiejszym materiale – obalamy mity i prezentujemy fakty - wszystko, co o mięsie drobiowym wiedzieć należy.
Co roku w Polsce może ginąć nawet 200 tys. pszczelich rodzin. Hodowcy z dużym wysiłkiem uzupełniają straty, ale biją na alarm. Pszczelarze i naukowcy od kilku lat ostrzegają, że pszczoły miodne wymierają w zastraszającym tempie. W samej Polsce co sekundę ginie ich ponad sto.
GMO, czyli Genetically Modified Organisms to organizmy, do których sztucznie wprowadza geny, pobrane z innego organizmu. Modyfikacjom genetycznym poddawane są nie tylko warzywa i owoce, ale także zwierzęta czy nawet leki. Jednak to zmiany w genotypie żywności roślinnej budzą aktualnie najwięcej kontrowersji.
Obecnie coraz popularniejsza staje się modyfikacja genetyczna żywności. Jak wpłynie to na środowisko naturalne? GMO (ang. Genetically Modified Organisms) to nic innego jak organizmy zmodyfikowane genetycznie. Pojęcie nie dotyczy ludzi, a innych organizmów, które powstały na skutek krzyżowania lub rekombinacji genetycznej. Istnieją różne rodzaje modyfikacji tego typu. Do głównych należy zmiana aktywności genów, wprowadzenie ich kopii lub dołożenie obcych.
Pod koniec czerwca zainaugurowano kampanię „GMO - z czym to się je?" przygotowaną przez Instytut Spraw Obywatelskich. Jej celem jest informowanie konsumentów o zagrożeniach związanych ze stosowaniem i spożywaniem produktów powstających z wykorzystaniem roślin modyfikowanych genetycznie (GMO).