Zastosuj kilka nieskomplikowanych reguł dotyczących sposobu odżywiania się, a znajdziesz się na najlepszej drodze do schudnięcia, gwarantują eksperci.
Chcesz schudnąć? Zaserwuj sobie wytężony trening, który nie tylko pozwoli spalić więcej kalorii, ale i sprawi, że nie będziesz mieć ochoty na kaloryczny posiłek.
Kiedy jest się głodnym, nie należy robić spożywczych zakupów, przestrzegają uczeni.
Orzech koli, jak sama nazwa wskazuje, to roślina związana z jednym z najpopularniejszych na napojów na świecie. Stosowany jest jednak nie tylko w przemyśle spożywczym, ale i lecznictwie - poleca się go np. na problemy trawienne, zmęczenie, czy kaca.
Zjedzenie jednej dużej porcji mięsa ze wszystkimi dodatkami może być lepszym sposobem na uniknięcie przyrostu wagi niż unikanie wypełnienia pokaźnym daniem swojego talerza.
Naukowcy z Wellcome Trust odkryli w jaki sposób mózg ocenia pewność swoich decyzji. Ustalenia pomagają wyjaśnić, dlaczego niektórzy ludzie mają lepszy wgląd w swoje wybory.
Pamięć o zjedzeniu obfitego posiłku może sprawić, że ludzie czują się mniej głodni w kolejnych godzinach po posiłku, wynika z badań opublikowanych w czasopiśmie PLoS ONE, a przeprowadzonych przez uczonych z Uniwersytetu w Bristolu.
Osoby przestrzegające zdrowej diety powinny nie tylko zwracać uwagę na jakość swoich posiłków, ale także... czynić zadość ochocie na małe co nieco.
Większość z nas doświadcza chwil, w których mamy nieodpartą chęć na jedzenie czegoś szczególnie tuczącego lub innego rodzaju niezdrowej żywności. Największą słabość okazujemy w późnych godzinach popołudniowych, kiedy energia spada i wzrasta ochota na coś słodkiego.
Choroba nowotworowa jest jednym z największych problemów naszych czasów. Osoba chora przeżywa ból, zarówno fizyczny, jak i psychiczny. Taki stan powoduje apatię, zniechęcenie oraz utratę sił i chęci do walki z chorobą. Przewlekła choroba oraz towarzysząca jej często niechęć do jedzenia powodują zużywanie zgromadzonych w ustroju rezerw energetycznych. W efekcie dochodzi do ogólnego osłabienia, a często nawet wyniszczenia organizmu, co bardzo obniża odporność osoby chorej i ujemnie wpływa na efekty leczenia.
Polska Akcja Humanitarna serdecznie zaprasza do wzięcia udziału w dziesiątej, jubileuszowej edycji Świątecznego Stołu Pajacyka, która w tym roku odbędzie się w piątek 2 grudnia 2011 r. w wielu miastach w Polsce. Jest to jednodniowa akcja, podczas której właściciele restauracji, pubów i kawiarni przekazują 10% obrotu na rzecz dożywiania dzieci w Polsce i na świecie. Dzięki temu przedsięwzięciu, przez ostatnie 10 lat PAH zapewniła dzieciom ponad sto tysięcy posiłków.
Korea Północna zmaga się z poważnym kryzysem żywnościowym. Ostatni rok obfitował w klęski żywiołowe w postaci ulewnych deszczów, powodzi oraz rekordowo niskich temperatur w okresie zimy, co wpłynęło destrukcyjnie na uprawę zbóż oraz przechowywane zapasy żywności. W obliczu tej sytuacji Unia Europejska, FAO i WFP zdecydowały o udzieleniu pomocy żywnościowej. Polska Akcja Humanitarna uruchomiła zbiórkę na ten sam cel.
16 października obchodzimy Światowy Dzień Żywności. Dzień został ustanowiony w 1979 roku przez FAO, Organizację NZ do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (Food and Agriculture Organization), aby pogłębić świadomość opinii publicznej na temat globalnych problemów żywnościowych oraz wzmocnienia poczucia solidarności w walce z głodem, niedożywieniem i ubóstwem.
Już w najbliższy poniedziałek, 17 października, na ulicach 16 polskich miast pojawią się wolontariusze Banków Żywności przebrani za owoce i warzywa, którzy w kolorowym przemarszu „Strajków Żywności” będą manifestować swój sprzeciw wobec marnowania. W ten sposób Banki Żywności, z okazji Światowego Dnia Żywności, zwracają uwagę na problem marnowania owoców i warzyw.
Na podstawie przeprowadzonej analizy potrzeb Polska Akcja Humanitarna zdecydowała o otwarciu stałej misji w Garowe - stolicy stanu Puntland w Somalii. Już od początku października zainicjowane zostaną długofalowe projekty mające na celu ustabilizowanie sytuacji żywnościowej w regionie poprzez zapewnienie w pierwszej kolejności dostępu do bezpiecznych źródeł wody.