Jedzenie to jedna z podstawowych przyjemności, dlatego sięgamy po nie w różnych okolicznościach, nie tylko wtedy, gdy po prostu jesteśmy głodni. Dość powszechnym zjawiskiem jest serwowanie sobie jakiejś przekąski, czy całego posiłku, gdy czujemy się zestresowani. To z kolei może prowadzić do nadwagi i otyłości. Zobacz, jak sobie poradzić z „zajadaniem" stresu.
Żyjemy w coraz większym pośpiechu, często jemy poza domem, ale jednocześnie chcemy odżywiać się zdrowo i dostarczać organizmowi cennych składników odżywczych. Po jakie przekąski sięgamy w ciągu aktywnego dnia i jak radzimy sobie z nagłym atakiem głodu? Często nie wybieramy najlepszych możliwości, wręcz przeciwnie sięgamy po niezdrowe przekąski, które znajdą się w zasięgu naszego wzroku. Jak skutecznie poradzić sobie z tym problemem?
Różne rodzaje cukru różnie oddziałują na nasz organizm. Fruktoza, czyli cukier owocowy, może zwiększać uczucie głodu.
Zadbaj o odpowiednią ilość białka w diecie, bez niej chętniej przyjmiesz dodatkowe kalorie i łatwiej utyjesz.
Od jakiegoś czasu ćwiczysz, stosujesz zdrową dietę, a skutków w postaci zmniejszenia wagi nie widać? Być może sam/a sabotujesz swoje wysiłki, wcale o tym nie wiedząc. Oto, w jaki sposób nieświadomie możesz zaburzać proces odchudzania.
W tym roku po raz kolejny można będzie zjeść posiłek w restauracji, wspierając przy tym dzieci z ubogich rodzin. Świąteczny Stół Pajacyka będzie miał miejsce już 7 grudnia.
Nie musisz stosować specjalnie przygotowanych restrykcyjnych diet, by zrzucić nadmiar kilogramów. Wystarczy wdrożyć określone, nieuciążliwe nawyki, by móc liczyć na zmniejszenie masy ciała. Zastosuj te wskazówki, a zyskasz szczuplejszą sylwetkę.
Dla skuteczności procesu odchudzania znaczenie ma nie tylko to, co się je, ale i kiedy spożywa się posiłki. Nowe badania dostarczają kolejnych informacji dotyczących najodpowiedniejszych pór jedzenia.
Możesz chorować na przewlekłą chorobę nerek i nawet o tym nie wiedzieć - nie ma jednego objawu, który jednoznacznie wskazywalby na taką właśnie dolegliwość. Warto przede wszystkim pamiętać o czynnikach ryzyka, takich jak starszy wiek, obecność cukrzycy, czy nadciśnienie. Poza tym, jak wskazuje amerykańska National Kidney Foundation, tych 10 symptomów może świadczyć o chorobie.
Samotnośc to prawdziwa plaga współczesnego świata. Choć nowe technologie pozwalają na pozostawanie w kontakcie z tymi, którzy fizycznie są daleko, jednocześnie pewne zmiany kulturowe doprowadziły do tego, że wielu ludzi, nie tylko starszych, odczuwa głęboką samotność. Zjawiskiem zainteresował się świat medyczny, bo okazuje się, że ma ono znaczący wpływ na nasz stan zdrowia.
Najwyraźniej prawdą jest, że „aptyt rośnie w miarę jedzenia" - im więcej kalorii sobie dostarczasz, tym mózg silnejsze sygnały wysyła, by zjeść jeszcze więcej.
„Gdy Polak głodny, to zły" - badania dowiodły, że to powiedzenie jest prawdziwe. Mało tego, dotyczy nie tylko nas, ale wszystkich innych narodów. Gniew związany z odczuwaniem głodu to realna emocja.
Odchudzanie wymaga wysiłku związanego ze zmianą diety i stylu życia. A gdy już osiągnie się efekty, dość łatwo można je zaprzepaścić wracając do nawyków zagrażających ładnej sylwetce. Sprzyja temu mechanizm biologiczny odpowiadający za wzmożone uczucie głodu u tych, którzy stracili na wadze.
Wielu ludzi ciągle uważa, że zdrowa dieta to taka, która zawiera niewielkie ilości tłuszczów, tymczasem to składniki niezbędne, a ich nadmierne ograniczenie zaburza funkcjonowanie organizmu i może skutkować pewnymi problemami estetycznymi, a także medycznymi. Warto pamiętać, że jedne tłuszcze są zdrowe, a inne - nie, ale nie można eliminować tego składnika z diety zupełnie. Poniższe objawy wskazują, że nie dostarczasz sobie odpowiedniej jego ilości.
Białko to budulec mięśni, a także składnik pomagający zwiększyć metabolizm i potencjał spalania tłuszczu. To niezbędne, trudne do przecenienia, paliwo, które wspiera organizm w budowaniu zdrowych tkanek i komórek. Ciało może dawać sygnały niedostatecznych ilości białka - sprawdź, czy nie masz takich objawów. Jeśli je dostrzegasz, niezwłocznie wzbogać dietę o większe dawki wspomnianego składnika.