Wieloletni projekt trwający od 1996 roku miał na celu zbadanie wpływu witamin z grupy B, szczególnie witaminy B6, B12 i kwasu foliowego, na zapobieganie obniżenia zdolności poznawczych.
Jeśli potrzebujesz kolejnej motywacji, by regularnie szczotkować i nitkować zęby, oto ona: paradontoza może mieć wpływ na rozwój choroby Alzheimera.
Uczeni z University of Texas w Southwestern odkryli związek, który wspomaga tworzenie się w mózgu starszych gryzoni nowych neuronów. Wyniki testów są bardzo obiecujące dla badań nad chorobą Alzheimera oraz związanym z wiekiem osłabieniem funkcji poznawczych.
Picie filiżanki kawy dziennie może pomóc zmniejszyć ryzyko wystąpienia choroby Alzheimera, wynika z portugalskiego badania.
Czujesz się ostatnio zapominalski/a? Jesteś w dobrym towarzystwie. Aż dwie trzecie ludzi w wieku 50 lat i starszych doświadcza pewnych trudności w zapamiętywaniu nazwisk, dat i innych szczegółów. Na szczęście małe spadki możliwości naszej pamięci, które pojawiają się wraz z wiekiem, zazwyczaj nie stanowią objawów zaburzeń neurologicznych, takich jak choroba Alzheimera. To raczej wynik normalnych zmian w strukturze i funkcji mózgu, uspokaja Aaron P. Nelson z Harvard Medical School.
Nie pamiętasz, po co wyskoczyłeś/aś do sklepu? Jeśli tak, warto do koszyka dorzucić jagody stanowiące źródło flawonoidów - to doskonałe pożywienie dla mózgu.
To nie stereotyp dotyczący jesieni życia, starsi ludzie naprawdę potrzebują więcej czasu na to, aby rozpoznać twarz, informują psycholodzy.
Jak wynika z badania przeprowadzonego przez brytyjskich naukowców, niski poziom witaminy B12 u osób starszych może prowadzić do atrofii mózgu.
Uczeni z Wageningen University w Holandii przeprowadzili badania, z których wynika, że zażywanie kwasu foliowego (czyli witaminy B9, witaminy M, ATC: B03 BB) przez osoby starsze ma korzystny wpływ na ich funkcje poznawcze. Poprawia się m. in. szybkość przepływu informacji w mózgu.