Być może nadszedł czas, aby znów cieszyć się kostkami czekolady bez poczucia winy? W każdym razie co do kaloryczności, można mieć pewne obawy, za to właściwości prozdrowotne stanowią dobry powód, by sięgnąć po kawałek wspomnianych słodkości.
Nowy przegląd badań na temat powiązań pomiędzy czekoladą i chorobami wykazało, że jedzenie słodyczy z zawartością kakao wydaje się być związane z mniejszym ryzykiem wystąpienia udaru mózgu.
Nie pamiętasz, po co wyskoczyłeś/aś do sklepu? Jeśli tak, warto do koszyka dorzucić jagody stanowiące źródło flawonoidów - to doskonałe pożywienie dla mózgu.
Problemy z pamięcią utrudniają życie wielu starszym osobom, zdaniem amerykańskich naukowców rozwiązaniem tych trudności może być dieta bogata we flawonoidy zawarte w borówkach.
Dietetycy oraz naukowcy zalecają, aby do codziennego jadłospisu włączyć produkty bogate w przeciwutleniacze. Oczywiście warto zastosować się do tej rady, warto też wiedzieć, na czym polega działanie tych cennych dla naszego zdrowia substancji.
Z badań, które przeprowadzili naukowcy z Uniwersytetu Hawajskiego oraz Uniwersytetu Kalifornijskiego wraz z badaczami niemieckimi wynika, że kwercetyna, związek znajdujący się w dużej ilości w jabłkach i cebuli, może zapobiec rozwojowi nowotworu trzustki.
W sklepach i na straganach pojawiła się właśnie żurawina: małe, czerwone kuleczki, wyglądające niepozornie, ale będące prawdziwą skarbnicą dobroczynnych składników. Dlaczego warto ją jadać?
Każda kobieta chce wyglądać pięknie. To naturalne, bo gdy czujemy się piękne mamy lepsze samopoczucie i więcej pewności siebie. To z kolei pozwala nam działać skuteczniej i daje energię do pokonywania wszelkich przeszkód. Jest wiele czynników, które źle wpływają na nasza urodę np. zła dieta, nadmiar słońca, stres. Są to jednak czynniki, które możemy kontrolować. Jedynym czynnikiem, którego nie da się opanować jest czas. Czas bezlitośnie kreśli na nas swoje znaki i niestety nie ma takiej mocy, która mogłaby to zatrzymać. Możemy jednak zaprzyjaźnić się z czasem i wydatnie złagodzić jego wpływ na nasz wygląd.
Utrzymanie dobrej kondycji pomimo dojrzałego wieku wydaje się takie trudne. Jak wskazują jednak badania naukowe, recepta na to może być ndzwyczaj prosta. Wystarczy pić więcej herbaty. Lista korzyści płynących z regularnego spożywania tego napoju jest dość długa. Herbata wzmacnia system odpornościowy, obniża stężenie cukru we krwi, opóźnia procesy starzenia, zmniejsza ryzyko wystąpienia raka, obniża stężenie cholesterolu, spala kalorie, tłuszcz i węglowodany, obniża poziom stresu oraz ciśnienie tętnicze, zmniejsza ryzyko zawału serca, udaru mózgu czy krzepliwości krwi.