Kolejne doniesienia ze świata nauki potwierdzają dobroczynną dla kości moc herbaty.
Dojrzałym ludziom (a nawet takim po trzydziestce) świąteczny czas kojarzy się często z (przywożonymi zwykle z Kuby) pomarańczami (nie, nie z colą...). W bożonarodzeniowy czas więc, choćby z sentymentu częsciej sięgamy po te owoce. I słusznie, choć powinniśmy pamiętać o nich przez cały rok, bo zapewniają wiele prozdrowotnych korzyści.
Sok z borówki brusznicy zmniejsza ciśnienie oraz poziom glukozy i tłuszczów, czytamy w magazynie Nutrition.
Sama w sobie jest powszechnie lubianym deserem lub stanowi jego składnik. Ale czekolada może mieć wiele zastosowań. Zobacz, do czego może przydać się ten popularny smakołyk.
Co umieścić w jadłospisie - pomarańcze czy sok pomarańczowy? Uczeni postanowili to sprawdzić.
Jeśli żyjesz w zanieczyszczonym środowisku, falwonoidy w winie i czekoladzie pomogą ochronić twoje serce.
Poprawia nastrój, doskonale wpływa na skórę, łagodzi stany depresyjne. Ma działanie prozdrowotne i odmładzające. Dla większości z nas jednak jej główne zalety to piękny zapach, rozpływająca się w ustach konsystencja i ten wspaniały, niezrównany smak. Czekolada ma dziś swoje święto.
Kobiety, które stosują dietę bogatą w przeciwutleniacze, mogą mieć niższe ryzyko zaćmy w starszym wieku.
Badania naukowe pokazują, że spożywanie flawonoidów i powiązanych fenoli może obniżać zapadalność na choroby przewlekłe, w tym sercowo-naczyniowe - będące główną przyczyną zgonów w Europie - a także niektóre typy nowotworów, udarów, alergii, schorzeń wątroby i zapaleń.
Ekstrakt z grejpfruta jest skuteczny w zapobieganiu procesu prowadzącego do zapalenia w obrębie naczyń krwionośnych. Odkrycie może przyczynić się do opracowania w przyszłości tanich leków chroniących przed chorobami naczyniowymi.
Powszechnie wiadomo, jakie są czynniki ryzyka chorób serca: unikanie palenia papierosów, zachowania odpowiedniej wagi, podejmowanie aktywności fizycznej, obniżenie ciśnienia i poziomu cholesterolu. Istnieją jednak także mniej oczywiste, ale bardzo silne drogi do obniżenia prawdopodobieństwa rozwoju tych dolegliwości .
Kakao przeciwdziała starzeniu się komórek mózgu, a to między innymi dzięki silnym właściwościom przeciwutleniającym.
Mężczyźni, którzy stosują dietę bogatą w liczne produkty z zawartością flawonoidów, są mniej podatne na rozwój choroby Parkinsona.
Przytulia należy do rodziny Rubiaceae (marzanowatych), która zawiera do 3000 gatunków - wiele z nich wykazuje właściwości lecznicze.
Wskaźniki cukrzycy typu 2 są niższe w krajach, w których czarna herbata jest popularnym napojem.