Decydując o zakupie konkretnego produktu spożywczego zwracamy uwagę na kilka czynników. Nieprzerwanie od lat na pierwszym miejscu króluje cena, oprócz tego liczy się marka, nierzadko reklama i wygląd opakowania, bardzo często wymieniana jest też jakość. Jednak niewielu z nas czyta etykiety, a to właśnie po składzie najlepiej ocenić można dany produkt. Na co zatem zwracać uwagę, aby dokonać słusznego i zdrowego wyboru?
Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych przeprowadza kontrole u 2000-2500 producentów rocznie. W trakcie kontroli inspektorzy IJHARS sprawdzają m.in. prawidłowość znakowania żywności. Zdarza się, że producenci umieszczają informacje na etykiecie, które mają zachęcić konsumenta do wyboru danego produktu, sugerując, że posiada specjalne właściwości, podczas gdy wszystkie podobne środki spożywcze posiadają takie właściwości.