Espresso - klasycznie czarne lub z różnymi dodatkami, podane jako caffe latte czy americano lub Flat white, nie tylko może nas skutecznie obudzić, ale i hamować gromadzenie się szkodliwych białek związanych z chorobą Alzheimera.
Kawa przygotowywana w ekspresach do kawy, szczególnie ta z kapsułek, zawiera więcej furanu - toksycznego, rakotwórczego związku - niż ta wytwarzana w tradycyjnych ekspresach przelewowych. Poziomy tej substancji ciągle jednak mieszczą się w bezpiecznych dla zdrowia granicach, mówią uczeni z Uniwersytetu w Barcelonie.
Ci, którzy pod osłoną nocy powtarzają materiał przed egzaminem i ci, którym sen został brutalnie odebrany przez dzwoniący zdecydowanie za wcześnie budzik, potwierdzą jednogłośnie - w najcięższych momentach można liczyć wyłącznie na przyjaciela, który nie tylko zmotywuje nas do dalszego działania, ale też sprawi, że świat nabierze ostrości. Tym niezawodnym kompanem jest pełna ciepła i niesłabnącego wigoru kawa, która 29 września obchodzi swoje święto. Sprawdź, czy masz wszystko, co potrzebne, aby godnie uczcić ten dzień!
Coraz lepiej znamy się na kawie. Koneserzy rozmawiają o mieszankach, aromacie, nutach smakowych i kolorze cremy. Wciąż jednak popełniamy gafy, które mogą prowadzić do nieporozumień między klientem a obsługą lokalu. Jakie błędy mają miejsce najczęściej?
Kawa jest drugim po herbacie najpopularniejszym napojem, który wybieramy do pierwszego posiłku. Obchodzony w kwietniu Europejski Dzień Śniadania to doskonała okazja, by z pomocą eksperta wybrać wariant, który nie tylko najlepiej nas pobudzi, ale i będzie istotnym elementem porannego zastrzyku energii.
Powód dla, którego arabica jest postrzegana jako kawa lepsza jest prosty. Większość sprzedawanej arabiki jest droższa za kilogram, niż większość sprzedawanej robusty. Natomiast większość kawy produkowanej na świecie to robusta. Kawa arabica nie jest lepszą kawą od kawy robusta, jest kawą inną. Wśród robusty są też takie ziarna, które są lepsze i droższe od najlepszej arabiki.
O tym napoju - jednym z najpopularniejszych na świecie - mówi się wiele. Jednak liczne spośród obiegowych opinii na temat jego smaku, właściwości czy pożądanego wyglądu mijają się z prawdą. Kawa, bo o niej mowa, skrywa wiele tajemnic. Przedstawiamy te z nich, dzięki którym łatwiej będzie dokonać dobrego wyboru.
Statystyczny Polak wypija jej 500 filiżanek w ciągu roku, a ponad trzy czwarte z nas przyznaje, że sięga po nią regularnie. Nazywana jest czarnym złotem i zajmuje drugie miejsce pod względem popularności w światowym handlu. Jak doszło do tego, że kawa jest dziś najbardziej rozpowszechnionym napojem na świecie?
Kiedy przygotowujemy się do walki z nadwagą, wykreślając kolejne pozycje z naszego menu, sprawdźmy najpierw czym można je wzbogacić, by łatwiej i przyjemniej osiągnąć wymarzone rezultaty. dobrze zadbać o to, by w naszej diecie znalazły się składniki, które ułatwiają spalanie tłuszczu. W połączeniu z aktywnością fizyczną pomogą nam zredukować tkankę tłuszczową.
Kawowi smakosze mówią, że przygotowanie espresso przypomina malowanie obrazu - na ostateczny efekt ma wpływ kompozycja wielu kolorów. Podobnie jest w przypadku kawy, gdzie aromat każdej filiżanki zależy od szeregu czynników. Podstawowa wiedza z tej dziedziny pozwoli nam przygotować małą czarną, której smak przywoła klimat włoskiej kafejki.
Smak i aromat kawy zależy od jakości surowca oraz procesu zastosowanego do jej obróbki. Jest napojem, który w największym stopniu oddziałuje na ludzkie zmysły. Które i w jaki sposób porusza najbardziej?
W Ogólnopolskim Badaniu Kawowych Preferencji Polaków, przeprowadzonym przez markę MK Cafe, wzięło udział ponad 18.000 osób. Większość z nich zaczyna dzień od śniadaniowej kawy z mlekiem (47%) lub filiżanki espresso - 35%. Ale wybór między tymi dwoma rodzajami kawy, to zdecydowanie kwestia płci - 51% kobiet nie wyobraża sobie dnia bez „lekkiej kawy śniadaniowej z mlekiem", i dokładnie tyle samo mężczyzn (51%) - bez filiżanki mocnego espresso.
Pochodzi z Etiopii, a w Europie pojawiła się około XVI wieku. Dziś trudno wyobrazić sobie początek dnia bez świeżo zaparzonej, gorącej kawy. Dynamizuje, aktywizuje, daje poczucie siły. A przede wszystkim, dobrze przyrządzona i pięknie podana - cudownie smakuje.
Sposób picia kawy to element stylu życia. To w jaki sposób kawę parzymy i podajemy, odzwierciedla nasze tempo życia oraz upodobania. Warto wiedzieć, że istnieją reguły parzenia i podawania kawy, przypisane do jej poszczególnych rodzajów.