Jeśli odczuwasz jakieś dolegliwości bólowe, zmiana diety może pomóc w ich osłabieniu. Nie tylko leki są skuteczne na taki dyskomfort, to, co jemy, także ma istotny wpływ na nasz organizm.
Przeziębienie to jedna z najczęstszych chorób. Ludzie zapadają na nią co najmniej raz lub dwa razy w roku.
Doskwiera ci ból? Zanim sięgniesz po farmaceutyki, wypróbuj naturalne sposoby na jego złagodzenie. Wiele substancji roślinnych ma właściwości przeciwbólowe. Przeanalizuj tę listę - możesz znaleźć coś, co uśmierzy twoje dolegliwości bólowe.
Badania z udziałem 750 pacjentów wykazały, że trzy dawki ekstraktu dziennie stosowane przez cztery miesiące mogą zmniejszyć liczbę przeziębień i czas ich trwania średnio o 26 procent.
Zima nie odpuszcza. Przejmujący chłód, wiatr i opady śniegu dają się we znaki wszystkim, którzy muszą choć chwilę spędzić na zewnątrz. Jakkolwiek ta zimna pora roku przyszła wcześniej niż zapowiadał to kalendarz, nie wydaje się z równym pośpiechem ustąpić miejsca wiośnie. Niesprzyjająca aura wiąże się z osłabieniem odporności i większym narażeniem na infekcje. Trzeba zwiększyć wysiłki w trosce o swoje zdrowie tym bardziej, że niektóre powszechnie znane środki okazują się nieskuteczne.
Szczęśliwi ludzie są mniej skłonni do przeziębień i grypy, wynika z badania opublikowanego w czasopiśmie Psychosomatic Medicine.
Echinacea to roślina symbolizująca wewnętrzną moc i witalność. Jej naturalne właściwości pomagają zwalczać infekcje i wykazują ogromną skuteczność, jako środek antyseptyczny oraz wspomagający odporność organizmu.
Echinacea jest jednym z najpopularniejszych ziół w Europie i Stanach Zjednoczonych. Z różnych części jeżówki sporządza się odmienne produkty: nalewka i herbata przygotowywane są z korzeni, sok z liści, łodygi i kwiatów. Specyfiki te uznawane są za skuteczne środki na wzmocnienie odporności i leczenie trudno gojących się ran.