Karmienie psa surowym mięsem może być niebezpieczne i dla niego, i dla właściciela, wynika z nowych szwedzkich badań.
Syntetyczne barwniki w żywności są tak powszechne, że zwykle ignorujemy je w składzie produktów regularnie przez nas spożywanych. O potencjalnych szkodliwych skutkach spożywania sztucznych barwników warto jednak wiedzieć więcej.
Decydując o zakupie konkretnego produktu spożywczego zwracamy uwagę na kilka czynników. Nieprzerwanie od lat na pierwszym miejscu króluje cena, oprócz tego liczy się marka, nierzadko reklama i wygląd opakowania, bardzo często wymieniana jest też jakość. Jednak niewielu z nas czyta etykiety, a to właśnie po składzie najlepiej ocenić można dany produkt. Na co zatem zwracać uwagę, aby dokonać słusznego i zdrowego wyboru?
Współczesny przemysł spożywczy w dużej mierze opiera się na substancjach dodatkowych do żywności. Tajemnicze symbole i skomplikowane napisy na etykietach produktów spożywczych sprawiają, że rozszyfrowanie składu żywności przypomina pracę detektywa. Każdy konsument powinien przeprowadzić prywatne śledztwo dokonując wyboru produktów spożywczych.
Zgodnie z założeniami reformy emerytalnej od przyszłego roku mają być wypłacane wcześniejsze emerytury. Najprawdopodobniej tak się jednak nie stanie, gdyż nie zostały opracowane żadne zasady wypłacania pieniędzy. Konieczne jest też uruchomienie systemów informatycznych, opracowanie i przetestowanie ich zajmie, co najmniej 1, 5 roku.