Wielkanoc jest najważniejszym i najstarszym świętem chrześcijańskim. W Polsce obchodzona jest zawsze uroczyście i rodzinnie. Wśród wystawnych dań na świątecznym stole często obecne były potrawy z dziczyzny. Dziś to szlachetne mięso powoli wraca na polskie stoły, przede wszystkim dzięki większej dostępności w sklepach.
Niewiele osób miało okazję jej spróbować, a szkoda, bo to wartościowy pod względem zdrowotnym i smakowym produkt. Dziczyzna, bo to o niej mowa, jest w Polsce wciąż mało popularnym rodzajem mięsa. Tymczasem jest ono zdrowe i o wiele łatwiejsze w obróbce niż się powszechnie sądzi. Oto 7 faktów na jej temat.
Policjanci prowadzą postępowanie dotyczące mięsa zakażonego włośnicą. 38-letni mieszkaniec Radomia przyniósł próbki mięsa dzika do sanepidu i poprosił inspektorów o jego zbadanie. Jednak nie czekając na wynik badania mięso sprzedał. Zakażone mięso najprawdopodobniej trafiło do restauracji w Warszawie i okolicach. Spożycie mięsa zakażonego włośnicą może być śmiertelne.
6 na 10 Polaków wie, że rok 2010 jest Rokiem Chopinowskim - jak wynika z badania zrealizowanego na zlecenie Restauracji Polka w Żelazowej Woli. Pomimo wysokiej świadomości obchodów Roku Chopinowskiego, jedynie 3% badanych zadeklarowało, że odwiedzi Żelazową Wolę - miejsce związane z najwybitniejszym polskim kompozytorem.