Problem chorób dziąseł dotyczy w różnym stopniu około 70% populacji. W najłagodniejszej formie tkanki dziąseł ulegają stanowi zapalnemu i może następować krwawienie. W kolejnym etapie dochodzi do zapalenia ozębnej i następuje nieodwracalne uszkodzenie kości i włókien utrzymujących zęby w odpowiednim miejscu. W ostatnim etapie zniszczeniu ulega aparat podtrzymujący zęby powodując ich obluzowanie.
U ludzi, którzy cierpią z powodu choroby dziąseł, ryzyko pojawienia się raka trzustki jest znacznie większe niż przeciętnie. Prawdopodobieństwo wystąpienia nowotworu zwiększa się wprost proporcjonalnie do rozwoju choroby dziąseł.
Według wyników badań zamieszczonych w Journal of Periodontology. Melatonina może odgrywać ważną rolę w utrzymaniu higieny jamy ustnej na wysokim poziomie.
Naukowcy z University de Laval odkryli, że związki chemiczne znajdujące się w czerwonym winie mogą zredukować choroby dziąseł. Czerwone wino zawiera polifenole (barwiące wino na właśnie czerwony kolor) redukujące paradontozę, chorobę atakującą dziąsła.