Jedzenie mięsa, szczególnie przetworzonego i czerwonego, wiąże się z wyższym ryzykiem cukrzycy typu 2.
Wbrew powszechnemu przekonaniu, spożywanie zarówno czerwonego, jak i białego mięsa, takiego jak drób, ma taki sam wpływ na poziom cholesterolu we krwi.
Jedzenie bardziej pożywnej żywności pochodzenia roślinnego jest zdrowe dla serca w każdym wieku, mówią eksperci z Amerykańskiego Towarzystwa Kardiologicznego.
Dieta roślinna jest lepsza niż ta oparta na mięsie, jeśli chodzi o zapobieganie cukrzycy. Okazuje się jednak, że nie wszystkie rodzaje mięsa wpływają na ryzyko tej choroby w równym stopniu.
To, co jemy, może mieć bezpośredni wpływ na nasze możliwości poznawcze w późniejszych latach, ostrzegają uczeni z Iowa State University.
Po raz pierwszy dopuszczono do sprzedaży mięso hodowlane, produkowane w bioreaktorach bez uboju zwierzęcia. Eksperci uważają, że to przełomowy moment w przemyśle mięsnym
Pozostając w domu, częściej gotujemy, bo choć można zamawiać jedzenie z restauracji na wynos, mamy więcej czasu na samodzielne przygotowanie posiłków.
Czerwone mięso ma związek z wyższym zagrożeniem różnymi nowotworami, w tym rakiem piersi. Bezpieczniejszym wyborem jest drób, mówią nowojorscy uczeni.
Warto przykładać większą wagę do ilości białka w codziennej diecie. Dzięki odpowiedniej dawce tego składnika można liczyć na lepszą ochronę przed niepełnosprawnością.
Samą dietą nie zyskasz dobrej formy, ale możesz usprawnić pracę organizmu i zadbać o jego zdrowie. Warto ograniczyć ilość tkanki tłuszczowej, bo jej nadmiar zaburza gospodarkę hormonalną i wiele procesów w naszym ciele, a także sprzyja rozwojowi różnych chorób. Co do mięśni, ich siła jest potrzebna w każdym wieku, ale w starszych latach szczególnie. Jeśli chcesz intensywniej spalać tkankę tłuszczową i budować silne mięśnie, sięgnij po te produkty.
Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych przyjrzała się jakości mięsa drobiowego. Nieprawidłowości dotyczyły głównie podwyższonej zawartości wody w mięsie oraz błędnego oznakowania.
Budząca się do życia przyroda w okresie świąt wielkanocnych zachęca do dbałości o nasz wygląd i dietę, by czuć się pięknym i zdrowym już w pierwszych dniach wiosny. Jedzenie jest przyjemnością, zwłaszcza dobre i w miłym rodzinnym.
Zdrowa dieta to przede wszystkim taka, która dostarcza organizmowi wszystkich niezbędnych składników. Układając swój jadłospis zwróć uwagę na różnorodność, zasada ta dotyczy także mięsa. Jego odmiany różnią się min. kalorycznością i zawartością substancji odżywczych.