Osoby chorujące na dnę moczanową cechują niższym ryzykiem choroby Alzheimera. Jak sądzą uczeni, kwas moczowy, który wywołuje dnę, może mieć działanie ochronne przed rozwojem określonych chorób neurdegradacyjnych.
Otyłość, cukrzyca, dna moczanowa, choroby tarczycy - co łączy te tak odległe jednostki chorobowe? Nie są one skutkiem zakażenia czy też urazu, mają natomiast związek z nieprawidłowościami przemiany materii - wadami metabolizmu. Ich wspólna, choć bardzo ogólna nazwa brzmi - choroby metaboliczne.
Dieta odgrywa ważną rolę w zapobieganiu i leczeniu skazy moczanowej. Przejrzyj listę produktów, których należy unikać, by nie sprzyjać rozwojowi objawów choroby.
Zwiększone stężenie kwasu moczowego w surowicy krwi przyczynia się do rozwoju dny moczanowej. Puryny – substancje zawarte w pokarmach, wzmacniają produkcję tego kwasu w organizmie. Z tego względu osoby cierpiące na dnę moczanową powinny unikać pewnej grupy produktów. Co jeść, jeśli zmagamy się z tym schorzeniem podpowiadają eksperci programu „Zdrowa ONA”.
Analizy prowadzone przez naukowców przynoszą coraz to nowe informacje o zaletach spożywania mleka. Badania przeprowadzone przez amerykańskich badaczy na Uniwersytecie Columbia dowodzą, że wapń o połowę zmniejsza fizyczne i emocjonalne objawy napięcia przedmiesiączkowego u kobiet.
Dna moczanowa jest formą zapalenia stawów, która powoduje ból i nadwrażliwość w stawach (szczególnie palców nóg). Kiedyś była uważana za chorobę bogatych ludzi, którzy chętnie sięgali po alkohol i stosowali obfitującą w mięso dietę unikając jednocześnie warzyw, co skutkowało nasileniem objawów tej bolesnej choroby. Nowe badania wykazały, że dołączenie odtłuszczonego wzbogaconego mleka może pomóc w osłabieniu napadów choroby.
Tojad, inaczej Aconitum, to zioło z rodziny jaskrowatych tradycyjnie stosowane w łagodzeniu rozmaitych dolegliwościach. Słowo „aconitum" pochodzi od greckiego słowa „akone", tj. „skalisty" lub „urwisty", co nawiązuje do typu obszaru, w którym tojad rośnie. Zioło od dawna stosowane było w medycynie chińskiej. Najpopularniejsze jego zastosowanie związane jest z artretyzmem, nerwobólami i chorobami skóry.
Zmiana środowiska to priorytet numer jeden na wakacyjnej liście postanowień. Najpopularniejsze miejsca spędzania urlopu to komfortowe ośrodki, gdzie wczasowicze mogą się odprężyć i zapomnieć o problemach. Szwedzki bufet, popołudniowe drzemki oraz sączenie piwa i drinków nad basenem to częsty sposób na rozluźnienie. Tymczasem wiele osób po powrocie z wakacji uskarża się na obniżone samopoczucie, senność i objawy stresu. Czy zatem słodkie lenistwo popłaca?
Kobiety, które piją jedną lub więcej szklanek słodkich napojów, bądź soku pomarańczowego dziennie, są bardziej narażone na rozwój dny moczanowej.
Parę filiżanek kawy dziennie przez okres kilku lat o połowę zmniejsza ryzyko dny moczanowej u kobiet po menopauzie, informują bostońscy uczeni
Na podeszwie stopy znajduje się około 60 zakończeń węzłów nerwowych. Ich masaż jest jednym ze sposobów na relaks i odprężenie. Okazuje się jednak, że może stanowić przyjemną profilaktykę przed niektórymi dolegliwościami. W ośrodkach spa i salonach kosmetycznych coraz większą popularnością cieszy się tajski masaż stóp.
Duża część naszego społeczeństwa, ok. 18 milionów osób skarży się na bóle reumatyczne. Choroby reumatyczne dotykają ludzi w każdym wieku, są jednak i takie, które dotyczą określonych grup wiekowych, np. zwyrodnienie stawów dotyka najczęściej osoby starsze. Poniżej przedstawiono spis chorób reumatycznych, szybkie ich rozpoznanie i rozpoczęcie leczenia daje duże szanse na niezwłoczny powrót do zdrowia, zniwelowanie bólu.
W naszym kraju spożycie mleka i jego przetworów drastycznie spada, w konsekwencji zarówno wśród dzieci, jak i dorosłych notuje się spore niedobory wapnia, które mogą doprowadzić do, m. in. osteoporozy.