Pachnotka zwyczajna (perilla frutescens, japońska nazwa: shiso) pochodzi z Azji - rośnie m. in. w Chinach, Indiach, Japonii i Korei. Olej z nasion zioła, bogaty w kwasy tłuszczowe omega-3 oraz kwasy alfa-linolenowe, jest używany do smażenia oraz jako przyprawa, ale roślina stanowi też substrat w przemyśle lakierniczym. Jeśli chodzi o medycynę tradycyjną, pachnotka jest stosowana głównie dla osłabienia objawów alergii i astmy, a także leczenia chorób układu krążenia.
Żarnowiec miotlasty (Cytisus scoparius) to pochodzący z Europy krzew, który w naszych orgodach pełni głównie funkcję rośliny ozdobnej. Dość łatwo się go uprawia, nie ma wielkich wymagań co do gleby i poziomu nasłonecznienia, więc szybko się też rozporzestrzenia. Poza ozdobną, ma jednak także prozdrowotne właściwości.
Kamienie nerkowe są częstsze u kobiet niż mężczyzn. U kobiet częściej rozwijała się kamica ze względu na częstsze infekcje dróg moczowych.
Niegdyś nazywana była „chorobą z dostatku”. Wokół jej objawów narosło z biegiem lat sporo mitów, co wcale nie przyczyniło się do zwiększenia poziomu wiedzy na jej temat. Dna moczanowa, bo o tym schorzeniu mowa, jest formą zapalenia stawów, nie zaś, jak myślą niektórzy, chorobą związaną z układem moczowym.
Ból dużego palca stopy może wskazywać na przyszłe problemy z erekcją. Okazuje się, że dna moczanowa może mieć związek z problemami w sferze seksualnej.
Dieta DASH jest najlepsza, by zmniejszyć ryzyko dny moczanowej.
Zapalenie stawów to jedna z głównych przyczyn niepełnosprawności na całym świecie. Odpowiednia dieta jednak i leki mogą istotnie złagodzić objawy.
Oto prosty sposób na stres - filiżanka kawy. Działa to jednak w przypadku kobiet, mężczyznom niespecjalnie pomaga.
Agothosma Betulina, czyli Buchu, to roślina, z której w Afryce Południowej robi się cenioną ze względu na walory zdrowotne herbatę. Napój zawiera ważne składniki odżywcze i ma właściwości odmładzające.
Kapusta jest popularnym produktem naszych kuchni, bo stanowi składnik wielu potraw z polskiego menu, jest niezbędna do przygotowania gołąbków, bigosu, wielu surówek, rodzaju farszu do pierogów, etc. Warzywo ma jednak rozmaite zastosowania.
Osoby chorujące na dnę moczanową cechują niższym ryzykiem choroby Alzheimera. Jak sądzą uczeni, kwas moczowy, który wywołuje dnę, może mieć działanie ochronne przed rozwojem określonych chorób neurdegradacyjnych.
Otyłość, cukrzyca, dna moczanowa, choroby tarczycy - co łączy te tak odległe jednostki chorobowe? Nie są one skutkiem zakażenia czy też urazu, mają natomiast związek z nieprawidłowościami przemiany materii - wadami metabolizmu. Ich wspólna, choć bardzo ogólna nazwa brzmi - choroby metaboliczne.
Dieta odgrywa ważną rolę w zapobieganiu i leczeniu skazy moczanowej. Przejrzyj listę produktów, których należy unikać, by nie sprzyjać rozwojowi objawów choroby.
Zwiększone stężenie kwasu moczowego w surowicy krwi przyczynia się do rozwoju dny moczanowej. Puryny – substancje zawarte w pokarmach, wzmacniają produkcję tego kwasu w organizmie. Z tego względu osoby cierpiące na dnę moczanową powinny unikać pewnej grupy produktów. Co jeść, jeśli zmagamy się z tym schorzeniem podpowiadają eksperci programu „Zdrowa ONA”.
Analizy prowadzone przez naukowców przynoszą coraz to nowe informacje o zaletach spożywania mleka. Badania przeprowadzone przez amerykańskich badaczy na Uniwersytecie Columbia dowodzą, że wapń o połowę zmniejsza fizyczne i emocjonalne objawy napięcia przedmiesiączkowego u kobiet.