Nasze potrzeby żywieniowe zmieniają się wraz z wiekiem. Okazuje się, że seniorzy potrzebują więcej białka.
Osoby starsze zażywają znaczne ilości leków. To z kolei zwiększa ryzyko rozmaitych powikłań i skutków ubocznych. Przy decyzji o zakupie kolejnego medykamentu warto dokładnie konsultować się z lekarzem.
Niedoczynność tarczycy to choroba, która może być odpowiedzialna za przyrost masy ciała. Dietetyk wyjaśnia, co powinniśmy w takim przypadku jeść, żeby nie pojawiły się dodatkowe kilogramy.
Francuzi odznaczają się niskimi wskaźnikami choroby wieńcowej, a przecież ich dieta cechuje się dość wysokim poziomem tłuszczu. Skąd ten paradoks?
Starsze kobiety, które są zadowolone z życia, mogą mieć lepsze zdrowie kości, wynika z fińskich badań.
Trwający 15-20 minut test online, który jest dostępny od dzisiaj dla Brytyjczyków, pomaga ocenić ryzyko zachorowania na chorobę Alzheimera i dać indywidualne porady, jakie kroki należy podjąć, by osłabić prawdopodobieństwo zachorowania.
Masz kłopoty z zasypianiem? Często budzisz się w nocy i rano odczuwasz zmęczenie? To dziś powszechny problem. Pomocne mogą być różne techniki relaksacyjne, lepsza higiena snu oraz magnez.
Nadmiar soli jest nie tylko groźny ze względu na to, że może powodować nadciśnienie i choroby serca, naukowcy uważają, że może również zwiększyć ryzyko raka żołądka.
Ciągle odczuwasz zmęczenie, a nie chorujesz na nic, co mogłoby to wyjaśnić? Być może winna jest twoja dieta. Sprawdź, co jeść, by mieć więcej energii.
Wystarczy jedno awokado dziennie, by uchronić się przed wysokim poziomem tzw. złego cholesterolu.
Ciepiący na syndrom chronicznego zmęczenia mają problemy z zasypianiem, doświadczają też gorszego nastroju i czują się nieustannie zmęczeni. Ta choroba dotyczy co trzeciego Polaka w grupie wiekowej 30-40 lat. Jak walczyć z tym problemem?
Jeden z najpopularniejszych napojów na świecie stanowi w wielu miejscach częsty dodatek do posiłków, drinków lub jest wypijany jest ot tak, bez dodatków. Mimo że dietetycy ostrzegają, że najpowszechniejsza forma coli to ogromna dawka cukru, która - przyjmowana regularnie - sprzyja problemom z wagą, produkt może jednak służyć nie tylko do picia...
Wystarczy standardowo jadać w ciągu dnia i robić dwunastogodzinną przerwę miedzy ostatnim posiłkiem danego dnia i pierwszym następnego, a można liczyć na zachowanie dotychczasowej wagi.
Seriola marynowana w occie balsamicznym to jedno z dań przygotowanych w ramach projektu, którego celem jest opracowanie diety przeciw chorobie Alzheimera.
Zawarte w jagodach polifenole mają wpływ zarówno prewencyjny, jak i leczniczy.