Nie wyjeżdżasz nigdzie na Wielkanoc i nie narzekasz na tłumy zaproszonych gości? Zobacz, jak możesz miło spędzić świąteczny czas.
To powszechnie znane powiedzenie nie ma odzwierciedlenia w rzeczywistości, mówią uczeni.
DietDoc wskazuje, że więcej węglowodanów i mniej białka w diecie może pomóc w zapobieganiu cukrzycy typu 2, zwłaszcza jeśli źródłem węglowodanów są bogate w błonnik: pieczywo, produkty zbożowe i warzywa.
Zmarła Japonka Misao Okawa, która dzierżyła tytuł najstarszej osoby na świecie. Miała 117 lat.
Już jedna porcja zielonych warzyw liściastych dziennie może pomóc zachować uchronić się przed demencją.
Jest popularnym elementem śniadań i traktowany jako zdrowa przekąska w ciągu dnia, ale jogurt ma wiele pożytecznych właściwości, więc może być wykorzystywany na różne sposoby. Oto kilka z nich.
Picie znacznych ilości alkoholu może zwiększyć ryzyko raka wątroby. Okazuje się jednak, że kawa pomaga je obniżyć.
Uczucie zmęczenia, brak łaknienia, migreny, senność i apatia - to główne objawy zakwaszenia organizmu, które często mylimy z innymi dolegliwościami. Zachwiana równowaga kwasowo-zasadowa to problem wielu osób. Jak zapewnić organizmowi równowagę, aby zapobiec kłopotom ze zdrowiem? Warto postawić na odpowiednią dietę.
Produkty bezglutenowe od kilku lat robią zawrotną karierę, a moda na dietę bez glutenu trwa w najlepsze. W mediach co jakiś czas przetacza się dyskusja na ten temat, powstają setki blogów kulinarnych dotyczących takiej kuchni, a w pismach lifestylowych przekonują, że dzięki temu wszyscy będziemy zdrowsi.
Chcesz uchronić się przed chorobą Alzheimera? Uważaj na to, co jesz, radzą uczeni.
Coraz bardziej interesujemy się zdrowym odżywianiem, zwracamy uwagę na codzienne menu i doceniamy ekologiczną żywność. Niestety nadal zdarza nam się popełniać większe i mniejsze dietetyczne grzeszki, które nie tylko utrudniają odchudzanie, ale w dłuższej perspektywie mogą być niebezpieczne dla zdrowia.
Jest niezbędny w każdej polskiej kuchni. Chleb to podstawa naszej diety - bez niego wielu nie wyobraża sobie śniadania czy kolacji. Bywa jednak przydatny nie tylko jako stały element menu - może mieć wiele zastosowań.
W 2035 roku na cukrzycę będzie chorowało 592 miliony ludzi. Zagrożenie przyjęło rozmiary „epidemii".
Naukowcy odkryli, że duże dawki kwasu foliowego mogą zmniejszyć ryzyko udaru.
Oksytocyna, tzw. hormon miłości, może wpłynąć na zmniejszenie ilości przyjmowanych codziennie kalorii.