Ponad połowa Polaków czerpie wiedzę na temat suplementów diety przede wszystkim z Internetu - wynika z badań przeprowadzonych przez SW Research na zlecenie Grupy On Board Think Kong. Tylko 28,6 procent badanych decyduje się zasięgnąć opinii na ich temat u lekarza. Prawie jedna czwarta Polaków przyjmuje suplementy minimum kilka razy w tygodniu.
Utrata masy ciała jest związana z utratą gęstości kości u kobiet w średnim i starszym wieku, wynika z nowego badania USA.
Chcesz powalczyć o zdrowszą wagę, ale ciągle coś ci w tym przeszkadza? Eksperci wskazują, jak radzić sobie z problemami przy odchudzaniu.
Picie napojów słodzonych cukrem może tłumić kortyzol, hormonu stresu, a także reakcje w mózgu na stres.
Lubisz jeść „na mieście"? Możesz narażać się na nadciśnienie, mówią uczeni.
Jedzenie nowej odmiany brokułów mogą obniżyć poziom „złego" cholesterolu we krwi o 5-7 proc.
116-letnia Gertrude Weaver zmarła pięć dni po tym, jak uzyskała tytuł najstarszej osoby na świecie w związku ze śmiercią Japonki Misao Okawy.
Określone składniki jedzenia są pomocne w zapobieganiu rozwojowi cukrzycy. Eksperci z DietDoc wskazują, że niektóre składniki diety mogą pomóc w uchronieniu się przed tą chorobą. W wykładzie pt. „Dietetyczne czynniki zapobiegania cukrzycy" (Dietary Factors for the Prevention of Diabetes Mellitus) prof. Renée Blaauw z Universiteit van Stellenbosch przedstawiła wyniki dotyczące wpływu określonych produktów i/lub elementów diety na rozwój cukrzycy.
Sama w sobie jest powszechnie lubianym deserem lub stanowi jego składnik. Ale czekolada może mieć wiele zastosowań. Zobacz, do czego może przydać się ten popularny smakołyk.
Święta są od tego, by sobie pobłażać, uważa wielu ludzi i chętnie sięgają po wielkanocne przysmaki zapominając o ich kaloryczności. Oczywiście jadłospis świąteczny jest od tego, by go sobie w tym okresie serwować, ale warto zwrócić uwagę na wielkość dań i obfitość posiłków.
Nie wyjeżdżasz nigdzie na Wielkanoc i nie narzekasz na tłumy zaproszonych gości? Zobacz, jak możesz miło spędzić świąteczny czas.
To powszechnie znane powiedzenie nie ma odzwierciedlenia w rzeczywistości, mówią uczeni.
DietDoc wskazuje, że więcej węglowodanów i mniej białka w diecie może pomóc w zapobieganiu cukrzycy typu 2, zwłaszcza jeśli źródłem węglowodanów są bogate w błonnik: pieczywo, produkty zbożowe i warzywa.
Zmarła Japonka Misao Okawa, która dzierżyła tytuł najstarszej osoby na świecie. Miała 117 lat.
Już jedna porcja zielonych warzyw liściastych dziennie może pomóc zachować uchronić się przed demencją.