Superfoods, czyli pokarmy zawierające w dużym natężeniu najcenniejsze dla zdrowia składniki. Wszyscy znamy awokado, jagody goji czy żeń-szenia. Niewiele osób zdaje sobie jednak sprawę, że super-jedzenia warto szukać przede wszystkim na polskich targach i u lokalnych producentów, szczególnie, że sezon na najbardziej wartościowe polskie warzywa i owoce dopiero się zaczyna.
Wakacje to czas, kiedy możemy zwolnić, odpocząć, zregenerować ciało i umysł zmęczone wieloma miesiącami ciężkiej pracy, stresu, braku snu i słońca. By odprężenie przyniosło wymierne efekty, czas urlopu warto wykorzystać także na zmianę nawyków żywieniowych na zdrowsze.
Ludzie nieświadomi podwyższonego poziom cukru we krwi raczej nie dokonują zmian w stylu życia, które mogłyby zapobiec rozwojowi cukrzycy.
Kapusta jest popularnym produktem naszych kuchni, bo stanowi składnik wielu potraw z polskiego menu, jest niezbędna do przygotowania gołąbków, bigosu, wielu surówek, rodzaju farszu do pierogów, etc. Warzywo ma jednak rozmaite zastosowania.
Post ma nie tylko religijne znaczenie - okazuje się, że dieta „postna" może przydać wielu korzyści zdrowotnych.
Jedz więcej błonnika, a schudniesz. Osoby, które dodawały większe ilości błonnika do swej standardowej diety, straciły na wadze, obniżyły u siebie ciśnienie krwi i zmniejszyły poziom cukru we krwi.
Agencja Żywności i Leków (ang. Food and Drug Administration, FDA) ogłosiła, że częściowo uwodornione oleje roślinne, główne źródło tłuszczów trans w sztucznie w przetworzonej żywności, muszą być usunięte ze wszystkich produktów spożywczych w Stanach Zjednoczonych w ciągu najbliższych trzech lat. Oznacza to m. in., że ze sklepowych półek zniknie określony rodzaj margaryny (wytwarzanej starymi metodami produkcji).
Skutki stresu odczuwamy wszyscy. Wprawdzie postęp cywilizacji sprawił, że żyjemy dłużej i wygodniej, ale też drogo za to płacimy. Czujemy się coraz bardziej samotni, zagubieni. Jesteśmy zabiegani, pochłonięci rywalizacją, przywaleni nadmiarem obowiązków w pracy. Stres powoduje nieprawidłowe trawienie pokarmów w naszym organizmie, a zaburzenia trawienia z kolei zwiększają istniejące napięcie.
Jeszcze kilkadziesiąt lat temu jedzenie „na mieście" było czymś bardzo rzadko praktykowanym, a dla wielu wręcz niedostępnym. Obecny trend jest odwrotny - coraz częściej jadamy poza domem i mamy coraz mniejszy wpływ na to, co nam się podaje. Michelle Obama promuje domową kuchnię zwiedzając światową wystawę Expo w Mediolanie.
Od dawna wiadomo, że tłuszcze trans (tj. utwardzone oleje roślinne znajdujące się m. in. w słodyczach i chipsach) są szkodliwe dla zdrowia, teraz wykazano, że mogą negatywnie wpływać na pamięć.
Awokado jest szeroko polecane jako składnik zdrowej diety, bo zawiera „dobry" tłuszcz i wiele innych pożytecznych składników odżywczych. Badacze sądzą, że może być również pomocne w walce z określonym rodzajem rakiem.
Nowe badania po raz kolejny potwierdzają, że jedzenie czekolady w umiarkowanych ilościach może być dobre dla serca.
Jeśli chcesz zadbać swoją tarczycę, jedz więcej ryb, radzą eksperci.
Dieta Paleolityczna to jeden z najbardziej popularnych trendów żywieniowych w ostatnich latach, a w 2013 roku była najczęściej wpisywaną dietą w wyszukiwarkę internetową. Ideą przewodnią diety jest spożywanie grup produktów, które jedli nasi przodkowie w epoce kamienia.
Późną porą jedzenie jest mniej satysfakcjonujące, więc mózg domaga się większej jego ilości.