Dieta MIND, czyli Mediterranean-DASH Diet Intervention for Neurodegenerative Delay, stanowi połączenie śródziemnomorskiego sposobu odżywiania się z programem dietetycznym DASH, który pomaga obniżyć ciśnienie. Jej stosowanie ma opóźniać rozwój demencji.
Ponad połowa Polaków potwierdza, że świeże warzywa są najlepszym uzupełnieniem codziennej diety w witaminy. Zdecydowana większość preferuje także świeże owoce – w takiej formie spożywa je ponad 97 procent Polaków.
Wraz z wiekiem często następuje zmniejszenie tkanki mięśniowej, które jest o tyle niebezpieczne, że osłabia siły i zdolność do utrzymania równowagi, co może skutkować upadkiem, a to z kolei jest poważnym zagrożeniem dla zdrowia i życia. Zobacz, co jeść, by zmniejszyć utratę mięśni.
Zgodnie z zaleceniami dietetyków, osoba dorosła powinna dostarczać do organizmu ok. 2,5 litra płynów dziennie. Jednak latem, kiedy temperatury robią się coraz wyższe, zwiększa się ilość i tempo utraty płynów z organizmu. Wraz z płynami organizm traci cenne dla zdrowia mikro i makroelementy, co w konsekwencji prowadzi do zaburzenia gospodarki wodno-elektrolitowej. Dlatego latem tak ważne jest zwrócenie uwagi, aby wraz z płynami dostarczać do organizmu również cenne dla zdrowia pierwiastki. Co pić i jeść aby w upały czuć się dobrze – podpowiada dr Katarzyna Stoś, prof. nadzw. Instytutu Żywności i Żywienia.
Przynajmniej w Chinach - tak wynika z brytyjskich badań.
Upały zagrażają zdrowiu osób starszych. Szczególnie niebezpieczne są dla ludzi, którzy mają trudności z samodzielnym poruszaniem się i zmagają się z przewlekłymi chorobami, takimi jak choroby układu krążenia, cukrzyca, choroby nerek lub choroba Parkinsona.
Powodów do stresu nam nie brakuje - niektóre są dość błahe i błyskawicznie jesteśmy w stanie się „otrząsnąć", inne wręcz paraliżują i sprawiają, że trudno wykonywać codzienne obowiązki. O ile stres nie jest przewlekły i nie trzeba dłuższej profesjonalnej terapii, by go zwalczyć, skuteczne są pewne łatwo dostępne sposoby - wypróbuj je, a szybko się uspokoisz.
Badania przeprowadzone przez instytut badawczy Millward Braun dowodzą, że w diecie Polaków ciągle jest za mało warzyw i owoców. Zgodnie z zaleceniami Światowej Organizacji Zdrowia minimalne dzienne zapotrzebowanie na owoce i warzywa wynosi 400 g, które najlepiej podzielić na 5 porcji . Istnieją łatwe i szybkie sposoby na uzupełnienie niedoborów warzyw i owoców.
Dalekowzroczność, jaskra, zaćma, zmęczenie oczu - to najczęstsze problemy ze zdrowiem oczu ludzi dojrzałych i starszych. Jakkolwiek nie zawsze da się im zapobiec, można znacznie ograniczyć ryzyko ich wystąpienia - potrzebna jest ku temu m. in. odpowiednia dieta. Zobacz, jakie produkty pomogą zadbać o dobry wzrok.
Niedobór witaminy D, nie tylko zwiększa ryzyko wystąpienia zawału serca czy ostrej niewydolności serca, ale także intensyfikuje skutki chorób serca.
Osoby, u których poziom ciśnienia krwi cechuje się znacznymi skokami, mają o 25 procent wyższe ryzyko niewydolności serca.
Trudno przecenić wpływ snu na stan zdrowia. Jest niezbędny do normalnego funkcjonowania i pozwala uchronić się przed wieloma chorobami. Wśród licznych korzyści z dobrego, dostatecznie długiego snu, tych pięć profilaktycznych „zastosowań" snu ma szczególne znaczenie dla ludzi dojrzałych i starszych jako bardziej zagrożonych określonymi chorobami.
W ciągu ostatnich kilku lat zmieniły się zwyczaje żywieniowe Polaków. Blisko połowa ankietowanych deklaruje, że spożywa znacznie więcej warzyw i owoców niż 5 lat temu – wynika z badania przeprowadzonego przez Millward Brown. Co ciekawe, ponad ¾ respondentów twierdzi, że najczęściej kupuje je w sklepach wielkopowierzchniowych.
Upadki są poważnym problemem osób starszych. Stanowią jedną z głównych przyczyn śmierci ludzi po 65 roku życia i przyczyniają się do niepełnosprawności. Poza tym ich konsekwencje dużo kosztują służbę zdrowia. Szkockie władze zainaugurowały kampanię, która ma upowszechniać informacje, jak uniknąć upadków.
Na zgrabną figurę, piękne zdrowe włosy, gładką cerę i mocne paznokcie. Kasze – bo o nich mowa – są produktem, którego nie powinno zabraknąć w codziennym jadłospisie. Ze względu na swoje właściwości odżywcze i minerały, kasze odgrywają kluczową rolę w diecie kobiet.