Powodów do niepokoju nikomu nie brakuje, bo gdy jedna sfera życia dobrze funkcjonuje, inna sprawia problemy i rzadko wszystko idzie gładko w każdej dziedzinie. Z drugiej strony, skupianie się na problemach prowadzi do ich wyolbrzmiania i odczuwania niepokoju. Czasami trudno samemu sobie wytłumaczyć, że zamartwianie się nie ma sensu, bo ani trochę nie zmienia sytuacji, warto więc podjąć kroki, by to pewne zewnętrzne działania zaczęły sprzyjać osłabieniu lęków.
25 sierpnia warszawski Plac Defilad stanie się miejscem przyjaznym wszystkim diabetykom i miłośnikom zdrowego jedzenia. W ramach projektu Menu dla diabetyka od godz. 10.00 do 14.00 odbywać się będzie wspólne gotowanie. W ramach akcji będzie można także bezpłatnie skonsultować się z dietetyczką oraz zbadać poziom cukru we krwi i porozmawiać o profilaktyce cukrzycy.
Wątroba to niezwykle zapracowany organ, bez którego nie moglibyśmy funkcjonować. Lepiej o nią odpowiednio dbać, niż później leczyć. Nie jest to trudne. Wystarczy wiedzieć, czego unikać w codziennej diecie i czym wspomagać pracę wątroby.
Można powiedzieć, że obecnie panuja moda na diety. Poszukiwanie najlepszego dla zdrowia i urody sposobu odżywiania się skutkuje coraz liczniejszymi propozycjami dietetycznymi, z których część zyskuje dużą popularność i przez jakiś czas dominuje w mediach i prywatnych dyskusjach. U. S. News stworzył listę najlepszych diet. Przedstawiamy pierwszych dziesięć miejsc.
Jedna szklanka wody – tylko tyle organizm człowieka potrafi wytworzyć sam w procesach metabolicznych. Resztę płynów, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu, musimy dostarczać z zewnątrz. Jak? Pijąc 2– 3 litry wody dziennie. Na niedobory wody najbardziej narażone są szczególnie dzieci i osoby po 65. roku życia.
Dietetycy powtarzają, że tłuszcze nasycone, tj. takie, które znajdują się, np. w maśle, jajach, śmietanie, czekoladzie, sprzyjają przedwczesnej śmierci z powodu chorób serca, udaru mózgu i cukrzycy typu 2. Jednak nowe badanie nie znalazło związku między dietą bogatą w te tłuszcze a wyższym prawdopodobieństwem wymienionych problemów zdrowotnych.
Zbilansowana dieta, ćwiczenia i dbałość o zdrowie fizyczne przekładają się na zdrowe starzenie się mózgu.
Być może o tłustą cerę dość trudno dbać - wszak również potrzebuje nawilżenia, ale problemem jest jednoczesne usuwanie z niej nadmiaru sebum. Okazuje się jednak, że można liczyć na pewne profity z posiadania takiej cery - tworzy się na niej mniej zmarszczek, a te powstające są mniej widoczne.
Jedzenie mięsa sprawiło, że mózgi naszych przodków zaczęły się powiększać, ale to spożycie węglowodanów, szczególnie w postaci gotowanych produktów skrobiowych, wraz z ewolucją genów, które pozowliły na lepsze trawienie skrobi, uczyniło nas mądrzejszymi.
Nie chodzi jedynie o białe pieczywo - wszystkie produkty, które zawierają znaczne ilości węglowoadnów rafinowanych (produkty przetworzone z cukrami prostymi) mogą sprzyjać depresji, mówią uczeni.
Dieta MIND, czyli Mediterranean-DASH Diet Intervention for Neurodegenerative Delay, stanowi połączenie śródziemnomorskiego sposobu odżywiania się z programem dietetycznym DASH, który pomaga obniżyć ciśnienie. Jej stosowanie ma opóźniać rozwój demencji.
Ponad połowa Polaków potwierdza, że świeże warzywa są najlepszym uzupełnieniem codziennej diety w witaminy. Zdecydowana większość preferuje także świeże owoce – w takiej formie spożywa je ponad 97 procent Polaków.
Wraz z wiekiem często następuje zmniejszenie tkanki mięśniowej, które jest o tyle niebezpieczne, że osłabia siły i zdolność do utrzymania równowagi, co może skutkować upadkiem, a to z kolei jest poważnym zagrożeniem dla zdrowia i życia. Zobacz, co jeść, by zmniejszyć utratę mięśni.
Zgodnie z zaleceniami dietetyków, osoba dorosła powinna dostarczać do organizmu ok. 2,5 litra płynów dziennie. Jednak latem, kiedy temperatury robią się coraz wyższe, zwiększa się ilość i tempo utraty płynów z organizmu. Wraz z płynami organizm traci cenne dla zdrowia mikro i makroelementy, co w konsekwencji prowadzi do zaburzenia gospodarki wodno-elektrolitowej. Dlatego latem tak ważne jest zwrócenie uwagi, aby wraz z płynami dostarczać do organizmu również cenne dla zdrowia pierwiastki. Co pić i jeść aby w upały czuć się dobrze – podpowiada dr Katarzyna Stoś, prof. nadzw. Instytutu Żywności i Żywienia.
Przynajmniej w Chinach - tak wynika z brytyjskich badań.