Wyglądają dosłownie jak malowane! Kolorowe kalafiory mają wszelki potencjał, by zawojować nasze stoły. Czarują pięknem oryginalnych barw, oferując mnóstwo witamin i składników odżywczych. Dostępne właśnie teraz – jesienią.
Produkty „light” i „fit” kojarzą nam się z jedzeniem zdrowym, niskokalorycznym, po które możemy sięgać będąc nawet na diecie. Niestety okazuje się, że nie zawsze są korzystne dla naszego zdrowia. Na co zwrócić uwagę przy zakupie takich produktów?
Jeśli w diecie jest nadmiar sodu i potasu, przyspieszeniu ulega rozwój problemów z nerkami i chorób serca.
Stosowanie diety śródziemnomorskiej, czyli diety bogatej w ryby, owoce, warzywa i oliwę z oliwek, może pomóc w zapobieganiu zapobieganiu i chorobom serca, i depresji.
Nie należy całkowicie rezygnować z cukru w diecie – przekonują eksperci. Bez szkody dla zdrowia i sylwetki można spożywać zwłaszcza cukier naturalnie obecny w owocach i warzywach. Kontrolować trzeba natomiast ilość spożywanego cukru dodanego, który jest obecny nie tylko w słodyczach, ale również w takich produktach jak parówki, wędliny czy keczup. Według WHO ilość cukru dodanego w codziennej diecie nie powinna przekraczać 12 łyżeczek.
To, jaki styl życia prowadzisz, w dużej mierze zależy od tego, z kim się związałeś/aś. Niby nic dziwnego, ale ten wpływ jest naprawdę bardzo duży i dotyczy także stanu zdrowia, mówią badacze.
Prawidłowo zbilansowana dieta powinna dostarczać organizmowi niezbędne ilości witamin, substancji odżywczych, mikro- i makroelementów. Znaczną jej część powinny stanowić warzywa i owoce oraz ich przetwory, w tym soki. Nie należy też zapominać o produktach zbożowych, kaszach, makaronach, nabiale, mięsie i rybach. Zapytani o opinię eksperci zazwyczaj są zgodni, że klucz do sukcesu w zdrowym odżywianiu tkwi w odpowiednich proporcjach i różnorodności diety. Gdzie w naturze szukać witamin, mikro- i makroelementów, substancji odżywczych? – radzi dr Katarzyna Stoś, prof. nadzw. Instytutu Żywności i Żywienia.
Osoby przestrzegające diety wegetariańskiej, a w szczególności weganie stroniący od wszystkich produktów pochodzenia odzwierzęcego, tracą kilogramy znacznie szybciej niż osoby na innych dietach zorientowanych na odzyskanie prawidłowej masy ciała. W rzeczywistości mogą schudnąć o dwa kilogramy więcej w krótkim okresie czasu, uważa Ru-Yi Huang z E-Da Hospital w Tajwanie po porównaniu wyników efektywności 12 różnych diet. Wyniki badań zostały opisane w Journal of General Internal Medicine.
Na pół godziny przed jedzeniem głównych posiłków warto wypić 500 ml wody - dzięki temu można pomóc sobie zmniejszyć wagę, mówią uczeni z Uniwersytetu w Birmingham.
Nie warto wyrzucać pestek awokado, mogą się przydać, mają bowiem wiele dobroczynnych składników. Dobrze jest je wykorzystywać, by móc liczyć na lepsze zdrowie.
Powodów do niepokoju nikomu nie brakuje, bo gdy jedna sfera życia dobrze funkcjonuje, inna sprawia problemy i rzadko wszystko idzie gładko w każdej dziedzinie. Z drugiej strony, skupianie się na problemach prowadzi do ich wyolbrzmiania i odczuwania niepokoju. Czasami trudno samemu sobie wytłumaczyć, że zamartwianie się nie ma sensu, bo ani trochę nie zmienia sytuacji, warto więc podjąć kroki, by to pewne zewnętrzne działania zaczęły sprzyjać osłabieniu lęków.
25 sierpnia warszawski Plac Defilad stanie się miejscem przyjaznym wszystkim diabetykom i miłośnikom zdrowego jedzenia. W ramach projektu Menu dla diabetyka od godz. 10.00 do 14.00 odbywać się będzie wspólne gotowanie. W ramach akcji będzie można także bezpłatnie skonsultować się z dietetyczką oraz zbadać poziom cukru we krwi i porozmawiać o profilaktyce cukrzycy.
Wątroba to niezwykle zapracowany organ, bez którego nie moglibyśmy funkcjonować. Lepiej o nią odpowiednio dbać, niż później leczyć. Nie jest to trudne. Wystarczy wiedzieć, czego unikać w codziennej diecie i czym wspomagać pracę wątroby.
Można powiedzieć, że obecnie panuja moda na diety. Poszukiwanie najlepszego dla zdrowia i urody sposobu odżywiania się skutkuje coraz liczniejszymi propozycjami dietetycznymi, z których część zyskuje dużą popularność i przez jakiś czas dominuje w mediach i prywatnych dyskusjach. U. S. News stworzył listę najlepszych diet. Przedstawiamy pierwszych dziesięć miejsc.
Jedna szklanka wody – tylko tyle organizm człowieka potrafi wytworzyć sam w procesach metabolicznych. Resztę płynów, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu, musimy dostarczać z zewnątrz. Jak? Pijąc 2– 3 litry wody dziennie. Na niedobory wody najbardziej narażone są szczególnie dzieci i osoby po 65. roku życia.