Od czasu do czasu prasa medyczna informuje o badaniach dotyczących wpływu czasowego poszczenia na nasz organizm. Oto kolejne analizy, które potwierdzają, że regularne powstrzymywanie się od jedzenia pomaga zachować dobre zdrowie i daje większe szanse na dłuższe życie.
Jeśli masz problemy żołądkowe, dręczy cię biegunka lub zaparcia, czy zmagasz się z innymi dolegliwościami układu pokarmowego, zaserwuj sobie lekkostrawną dietę, a szybko poczujesz się lepiej.
Chińscy badacze odkryli związek między wyzszym poziomem selenu w organizmie i niższym ryzykiem osteoporozy.
Im więcej przetwrzonych produktów jesz, tym wyższe masz ryzyko problemów z sercem, ostrzegają lekarze.
Większa masa mięśniowa to nie tylko lepsza ochrona przed upadkiem, ale także sprawniejsze działanie układu sercowo-naczyniowego. Jak ustalono, im mniej mięśni, tym wyższe zagrożenie problemami tego rodzaju.
Jeśli jadasz kolacje późną porą, a na dodatek te posiłki są obfite, możesz poważnie szkodzić swojemu sercu.
Dieta bogata w błonnik jest wspomaga pracę jelit i chroni przed nadmiernym poziomem cholesterolu. Okazuje się, że składnik ten jest szczególnie przydatny osobom z nadciśnieniem i cukrzycą, może bowiem osłabić u nich zagrożenie chorobami serca.
Właśnie rozpoczął się czas, w którym najczęściej przybieramy na wadze: okres od Halloween do Nowego Roku szczególnie sprzyja zyskiwaniu dodatkowych kilogramów.
Jeśli chcesz odpowiednio zadbać o swoją sylwetkę, istotne znaczenie ma nie tylko to, co jesz, ale także, o jakich porach spożywasz posiłki.
W diecie wielu ludzi jest za dużo soli, a to nierzadko prowadzi do nadciśnienia i zagrożenia chorobami sercowo-naczyniowymi. Jak się jednak okazuje, nadmierne dawki soli mogą też odpowiadać za inny czynnik tych dolegliwości - otyłość.
Im więcej produktów boagtych w tłuszcze trans jesz, tym wyższe dotyczy cię ryzyko rozwoju demencji.
Kiedy jesteśmy zmęczeni, często sięgamy po coś słodkiego, co szybko przydaje nam energii, ale efekt ten jest krótkotrwały. Są na to lepsze rozwiązania.
Sposób odżywiania się oddziałuje na nasze samopoczucie psychiczne. Niektóre produkty mogą mieć właściwości antydepresyjne, inne nasilają kiepski nastrój.
Demencja, w tym choroba Alzheimera, to jedno z największych wyzwań współczesnych systemów opieki zdrowotnej. Starzenie się wielu społeczeństw sprawia, że silnie wzrasta liczba ludzi zmagajacych się z tymi chorobami. Coraz częściej też zatem prowadzone są badania poszukujące możliwości zapobiegania tym dolegliwościom i ich leczenia. Testy pokazały, że substancja o nazwie cholina może mieć istotne znaczenie w profikaktyce otępienia.
Cebula i czosenk od dawna są cenione ze względu na ich rozliczne właściwości prozdrowotne. Teraz do długiej listy chorób, przy których są pomocne, można dopisać nowotwór piersi.