Rekreacyjne bieganie staje się w Polsce coraz popularniejsze. Przyczyn tego zjawiska upatrywać należy nie tylko w panującej obecnie modzie. To także efekt stale rosnącej świadomości dotyczącej zdrowego stylu życia. Co istotne, w parze z uprawianiem sportu często też idzie odpowiednio ułożona dieta. O czym w tym wypadku należy wiedzieć?
Stosowanie diety śródziemnomorskiej obniża ryzyko udaru mózgu.
Nawet u 20 proc. osób cierpiących na nowotwory wyniszczenie organizmu spowodowane brakiem odpowiedniego odżywiania jest bezpośrednią przyczyną zgonu. Niedożywienie diagnozuje się u 30 do nawet 90 proc. pacjentów, których dotyczy ta choroba. W ferworze nieustannie prowadzonych badań nad nowymi terapiami i ciągłego czekania na nowe leki przeciwnowotworowe, zapominamy o tym, co już istnieje, a ma ogromne znaczenie w procesie leczenia – prawidłowym odżywieniu organizmu.
Określona dieta jest niezbędna, jeśli chce się schudnąć. Ale temu, jak przebiega cały proces, towarzyszą różne czynniki. Okazuje się, choć brzmi to paradoskalnie, że pesymistyczne nastawienie sprzyja osiągnięciu wyznaczonego celu.
Japońscy uczeni zidentyfikowali cząsteczki, które są szczególnie związane z procesem starzenia się. Mają nadzieję, że odkrycie pomoże przeciwdziałać negatywnym efektom upływu czasu.
Kobiety, które jedzą ryby dwa razy w tygodniu, rzadziej doświadczają utraty słuchu.
Wielu ludzi sięga po różnego rodzaju przekąski z wielu powodów, czasem w wyniku stresu, innym razem przy dużej radości, albo po prostu z nudy... Owszem, można również podjadać zdrowo, ale znacznie częściej wybieramy niezdrowe produkty zamiast świeżych warzyw i owoców. Zobacz, jak ograniczyć nawyk, który może zaprzepaścić wysiłki odchudzania i wpędzić cię w choroby.
Liczba chorych na cukrzycę w Polsce będzie szybko rosnąć, jeśli nie uda się powstrzymać rozwoju epidemii otyłości – ostrzegają eksperci Instytutu Żywności i Żywienia. Niestety, świadomość faktu, że nadmierna masa ciała jest głównym czynnikiem ryzyka zachorowania na cukrzycę jest w polskim społeczeństwie wciąż bardzo niska.
Mamy większe sznase na długowieczność, jeśli nasza flora bakteryjna jest odpowiednia.
Każdego roku jesteśmy zasypywani informacjami dotyczącymi nowych trendów żywieniowych. W 2016 roku karierę mają zrobić rośliny strączkowe, starożytne ziarna i dieta nordycka. W ubiegłym roku modna była dieta paleo, a jeszcze wcześniej Dukana. Niesłabnącą popularnością cieszy się dieta bezglutenowa, śródziemnomorska oraz niskotłuszczowa. Co sezon pojawiają się nowe pomysły i diety-cud, poparte mniej lub bardziej przełomowymi badaniami. Jak odnaleźć się w gąszczu zaleceń dietetycznych i zmiennych trendów żywieniowych?
Izraelscy uczeni informują, że warto zadbać o to, by śniadanie było bogate w białko. Dzięki temu łatwiej daje się kontrolować cukrzycę oraz walczyć z nadwagą.
Na świecie dokonują się zmiany, jakich jeszcze nie byliśmy świadkami. Społeczeństwa wielu krajów starzeją się w szybkim tempie i wkrótce będzie więcej ludzi starszych niż małych dzieci.
Menopauza oznacza doświadczanie ważnych zmian w sposobie funkcjonowania organizmu. Nierzadko wiąże się z zaburzeniami hormonalnymi, modyfikacją tempa metabolizmu oraz objawami w postaci np. nocnych potów i uderzeń gorąca. Aby uniknąć przybierania na wadze w okresie klimakterium, warto dokonywać odpowiednich wyborów dietetycznych.
Sięgaj po cytrusy. Kobiety, które regularnie jedzą pomarańcze, grejpfruty i inne owoce tego rodzaju, mogą liczyć na wyższą ochronę przed udarem mózgu.
Monotonna trasa, męczące korki, głód, czy też zwykła nuda za kierownicą sprawiają, że podczas prowadzenia samochodu chętnie sięgamy po różnego rodzaju przekąski. Niestety, najczęściej spożywamy produkty, które powodują dekoncentrację i opóźniają czas reakcji – wynika z ankiety przeprowadzonej wśród kierowców.