Lato nadchodzi dużymi krokami, niosąc ze sobą większy wybór lokalnych, sezonowych produktów. Według badania prowadzonego przez CBOS, tylko 5% respondentów deklaruje, że spożywa świeże warzywa kilka razy w ciągu dnia. Z owocami nie jest lepiej, taką deklarację składa jedynie 7% badanych.
W Polsce zarejestrowanych są aż 38 462 artykuły z kategorii S - suplement diety; ŻW - żywność wzbogacana oraz ŚSSPŻ - środek spożywczy specjalnego przeznaczenia żywieniowego. Wiele z nich przeciętni odbiorcy traktują jak leki nie mając świadomości, że substancje w nich zawarte z jednej strony nie mają żadnych właściwości leczniczych, a z drugiej mogą wchodzić w reakcję z prawdziwymi lekarstwami. Jak je odróżnić i jak stosować, żeby nie zrobić sobie krzywdy?
Zachorowalność na cukrzycę ma globalny wymiar. Licza chorych ciagle rośnie i jeśli nic się nie zmieni, zarówno pacjenci, jak gospodarka znajdą się w obliczu kryzysu.
Chyba każdy dziś dobrze wie, co zrobić, by schudnąć. Gorzej z wprowadzeniem określonych zmian w życie. Czasem brakuje nam silnej woli, czasem jakieś zewnętrzne okoliczności zaburzają powzięty plan. Bez względu na przeszkody, można sobie ułatwić zadanie. Zobacz, jak wyćwiczyć umysł, by proces odchudzania stałsię łatwiejszy.
Historia szparagów sięga 4500 lat wstecz. Delektowali się nimi już starożytni Rzymianie, lecz pochodzenie tych warzyw nie jest jednoznacznie potwierdzone. Niektórzy sugerują, że szparagową ojczyzną jest Azja, gdzie w dawnych Chinach wykorzystywano te rośliny jako środek od kaszlu oraz afrodyzjak.
Wybieramy tradycyjnego schabowego czy fast fooda? Stawiamy na jakość czy na cenę? Sami szukamy kulinarnych inspiracji czy wolimy podpowiedzi naszych znajomych? O tym, jak jedzą Polacy można przeczytać w raporcie „Polska na talerzu 2015”. Przekonajmy się zatem, jakimi smakoszami jesteśmy.
Wykorzystajmy szansę, jaką daje ładna pogoda i ruszmy się już dziś. Wiosenne zalecenia są proste i łatwe do wprowadzenia dla każdego, kto chce zrzucić „nadbagaż” albo nabrać energii zanim nadejdą prawdziwe upały. Jak rozpocząć aktywność fizyczną na wiosnę i ile kalorii możemy w ten sposób spalić?
Maj to sezon na karczochy. Warzywa te, przypominające wyglądem osty, pochodzą z okolic basenu Morza Śródziemnego, jednak dziś są uprawiane w całej Europie. Zielone, zwarte listki skrywają bogate w witaminy, węglowodany i błonnik serce. Smak mają lekko gorzkawy, jednak bardzo subtelny. Powinny je spożywać osoby dbające o linię, jednak nie tylko – warto poznać tajemnice tego niezwykłego warzywa.
Niskotłuszczowe diety nie pomagają w walce z nadwagą i otyłoscią, bo niedostatek kalorii z takiego niemal beztłuszczowego jadłospisu skutkuje częstszym sięganiem po słodkie produkty.
Oprócz pamiątek z wakacyjnych wojaży przywozimy „garść wspomnień”. Wśród nich pojawiają się urlopowe smaki. W końcu to właśnie jedzenie nadaje kształt określonej społeczności. Sprawdźmy zatem, które przysmaki mają bogatą historię, a ich znaczenie jest głęboko zakorzenione w kulturze. Przy najbliższej nadarzającej się okazji musicie ich skosztować.
Lekarze mówią, że duża ilość soli w diecie często skutkuje nadciśnieniem, które prowadzi do chorób serca. Nowe badanie wykazało jednak, że zbyt niska dawka soli też jest groźna dla serca.
Dieta silnie wpływa na samopoczucie i wygląd. Jeśli doświadcza się pewnych dolegliwości, a ich powody nie są znane, można upatrywać przyczyn tego np. w diecie. Warto spróbować zmodyfikować jadłospis i sprawdzić czy niedomaganie słabnie. Oto trzy częste symptomy wywoływane przez niewłaściwy sposób odżywiania się.
W Polsce 2,73 mln osób choruje na cukrzycę. Wiele z nich może nawet o tym nie wiedzieć. Szacuje się, że aż 26 proc. z nich nie ma świadomości swojej choroby. Brak leczenia może skutkować poważnymi problemami z sercem, wzrokiem, nerkami, a także może prowadzić do udaru mózgu. Natomiast pacjenci, którzy już zaczęli leczenie mają problem z dostępem do najnowszych terapii.
22 maja to Europejski Dzień Walki z Otyłością, który co roku jest okazją do zwrócenia uwagi na zatrważający w swej skali problem otyłości w Europie. A jest o czym mówić: według WHO 20% dzieci w Europie zmaga się z nadwagą, jedna trzecia z nich cierpi na otyłość.
Muszę schudnąć – po tym postanowieniu zaczynamy skupiać się na walce z kilogramami. Wchodzimy na wagę nawet dwa razy dziennie. Z czasem okazuje się jednak, że spadek masy ciała nie oznacza wygranej walki. Dlaczego? Ponieważ nie wyeliminowaliśmy jeszcze największego wroga!.