Łączenie soków owocowych z określonymi lekami może być niebezpeiczne. Zobacz, dlaczego.
W czasie odchudzania bardzo często rezygnujemy ze spożywania tłuszczu całkowicie. Tymczasem okazuje się, że to jeden z poważniejszych błędów osób, które zamierzają pozbyć się nadprogramowych kilogramów. Tłuszcz jest niezbędny organizmowi do prawidłowego funkcjonowania, stanowiąc źródło energii i umożliwiając przyswajanie witamin E, D, K czy A.
Opalone ciało wygląda ładnie i mniej widoczne są na nim przebarwienia oraz inne niedoskonałości skóry. Lato w pełni i okazji do kąpieli słonecznych nie brakuje, z czego wielu ludzi skwapliwie korzysta. Trzeba jednak „brązowieć" rozsądnie - pomoże w tym odpowiednia dieta.
Trzeba jeść orzechy, oliwę z oliwek, ryby i nasiona, a będzie można żyć dłużej i zdrowiej.
Starasz się zachować zdrową dietę i zwracasz uwagę na to, co zawiera każdy posiłek, ale gdy nachodzi cię ochota na coś słodkiego, nie jesteś w stanie jej zwalczyć? Takie dietetyczne potknięcia mogą zniweczyć wysiłki odchudzania, więc warto wiedzieć, dlaczego tak silna jest ochota na słodycze i inne przekąski oraz móc ją osłabić.
Makaron nie jest kojarzony ze sposobem odżywiania się, który pomoże stracić na wadze, tymczasem został uznany przez włoskich uczonych za produkt, który może przyczynić się do zmniejszenia prawdopodobieństwa wystąpienia otyłości.
Tradycja świętowania rozmaitych okazji przy kawie i cieście sprzyja otyłości i problemom z zębami.
Mimo dość ostrożnej oceny gier komputerowych w związku z ich różnym wpływem na sfery życia, mogą być docenione i to nie tylko ze względu na rozrywkę, jakiej dostarczają - pomagają schudnąć.
W ramach ogólnego trendu odchodzenia od tłuszczów pochodzenia zwierzęcego masło nie zdołało znaleźć się w szeroko polecanej zdrowej diecie. Okazuje sie jednak, że nie trzeba zupełnie rezygnować z tego produktu.
Nadchodzi lato, a wraz z nim upalne dni sprzyjające dużej utracie wody przez organizm. Wysokie temperatury na dodatek powodują brak apetytu, przez co mogą pojawiać się niedobory niektórych składników odżywczych. Jaką rolę pełni właściwe nawodnienie? Jakie produkty są obowiązkowymi elementami letniej diety?
Białe, zielone, fioletowe – szparagi! Kto z nas nigdy ich nie próbował? Ich zgrabne, długie pędy coraz częściej goszczą na polskich stołach w postaci zup, przystawek, dodatku do sałatki czy dania głównego. Choć sezon na te warzywa trwa zaledwie od maja do czerwca, a ich dostępność jest ograniczona, cieszą się dużą popularnością - zwłaszcza wśród wielbicieli zdrowej i niskokalorycznej żywności.
Sezam stanowi jedno z ziaren znanych ludziom od najdawniejszych czasów. Był szeroko stosowany zarówno jako produkt spożywczym, jak i leczniczy. Zawiera wiele ważnych składników odżywczych, które sprawiają, że powinien znaleźć się w naszej diecie. Zobacz, dlaczego warto wykorzystać tę roślinę prozdrowotnie i nie tylko.
Ścisłe przestrzeganie diety na bazie roślin (obejmującej jednocześnie niską ilość produktów pochodzenia zwierzęcego) wiąże się z o 20 procent niższym ryzykiem rozwoju cukrzycy typu 2.
Paleo-dieta, inaczej „dieta naszych przodków", od niedawna cieszy się rosnącą popularnością. Eksperci uważają, że pomaga nam lepiej funkcjonować i stracić na wadze. Teraz polecana jest także kobietom w okresie pomenopauzalnym, które walczą z nadwagą.
Dziesięć tysięcy kubków smakowych oraz blisko 150 receptorów na każdym z nich. To właśnie im zawdzięczamy przyjemność jedzenia. Fast foody? Wcale nie są nośnikiem najlepszego smaku. Brytyjski portal Dailymail podaje, że długotrwałe spożywanie naturalnych i jak najmniej przetworzonych produktów uwrażliwia nasz język na nowe doznania kulinarne. Eksploracja odmiennych smaków może przynieść wiele pożytku. Jak się okazuje, dieta wcale nie musi oznaczać rezygnacji z przyjemności.