Kasza to uniwersalny produkt, który może być włączony do codziennego jadłospisu na wiele sposobów. Jednak jak wynika z sondażu przeprowadzonego na zlecenie Federacji Branżowych Związków Producentów Rolnych, organizatora kampanii „Lubię kaszę”, niestety wciąż mamy problem z wykorzystaniem potencjału kulinarnego kaszy.
Do niedawna specjaliści zalecali eliminację glutenu wyłącznie chorym na celiakię oraz osobom z alergią na pszenicę. Obecnie wiele osób bez któregokolwiek z wymienionych schorzeń stosuje dietę bezglutenową i odczuwa poprawę samopoczucia. Czy oznacza to, że dieta ta jest dobra dla wszystkich? Czym jest wrażliwość na gluten?
Kupując musli mamy nadzieję, że dostarczymy organizmowi samych pożywnych składników. Często jednak sugerując się hasłami reklamowymi na wierzchu opakowania, zostajemy wprowadzeni w błąd. Eksperci uczulają na to, by zwracać uwagę na skład musli – od informacji w nim zawartych zależy wiele.
To co jemy ma wpływ na wygląd naszej skóry a nawet pomaga przy leczeniu objawów łuszczycy. Już Światowa Organizacja Zdrowia Ogłosiła, że sposób żywienia jak i redukcja masy ciała, u osób chorujących na łuszczycę, to dwa elementy pomagające w walce z chorobą.
Trzeba się dobrze odżywiać, aby móc liczyć na zachowanie funkcji fizycznych w starszym wieku.
Osoby z syndromem chronicznego zmęczenia zmagają się z trudnymi objawami wyczerpania do tego stopnia, że trudno im wykonywać rutynowe obowiązki. Nie jest jasne, co konkretnie wyzwala dolegliwość, a do jej diagnozy potrzeba wielu różnych testów.
Duże ilości czerwonego mięsa w diecie nie służą zdrowiu nerek - taki sposób odżywiania może prowadzić do niewydolności tych narządów.
Apetyczna, sycąca, szybka w przygotowaniu, a przede wszystkim wartościowa – kasza. Dzięki swoim właściwościom odżywczym stanowi doskonały wybór na smaczny i pożywny posiłek. Kampania „Zboże smakuje i inspiruje” zachęca do spożywania kaszy każdego dnia.
Istnieje bardzo prosty sposób na poprawę humoru - wystarczy jeść więcej warzyw i owoców.
Choć pełnia sezonu na brzoskwinie przed nami, w warzywniakach i marketach już można dostać te przepyszne owoce. Są powszechnie lubiane i mają wiele zastosowań kulinarnych , bo świetnie nadają się na składniki dżemów, samodzielnie podawana przekąska (np. w syropie) czy dodatek do innych potraw - i to zarówno deserów, jak i mięs. Brzoskwinie mają wiele składników odżywczych i są bardzo zdrowe, poza tym mogą być używane jako „kosmetyki". Zobacz, dlaczego warto sięgnąć po te owoce.
Łączenie soków owocowych z określonymi lekami może być niebezpeiczne. Zobacz, dlaczego.
W czasie odchudzania bardzo często rezygnujemy ze spożywania tłuszczu całkowicie. Tymczasem okazuje się, że to jeden z poważniejszych błędów osób, które zamierzają pozbyć się nadprogramowych kilogramów. Tłuszcz jest niezbędny organizmowi do prawidłowego funkcjonowania, stanowiąc źródło energii i umożliwiając przyswajanie witamin E, D, K czy A.
Opalone ciało wygląda ładnie i mniej widoczne są na nim przebarwienia oraz inne niedoskonałości skóry. Lato w pełni i okazji do kąpieli słonecznych nie brakuje, z czego wielu ludzi skwapliwie korzysta. Trzeba jednak „brązowieć" rozsądnie - pomoże w tym odpowiednia dieta.
Trzeba jeść orzechy, oliwę z oliwek, ryby i nasiona, a będzie można żyć dłużej i zdrowiej.
Starasz się zachować zdrową dietę i zwracasz uwagę na to, co zawiera każdy posiłek, ale gdy nachodzi cię ochota na coś słodkiego, nie jesteś w stanie jej zwalczyć? Takie dietetyczne potknięcia mogą zniweczyć wysiłki odchudzania, więc warto wiedzieć, dlaczego tak silna jest ochota na słodycze i inne przekąski oraz móc ją osłabić.