Nie musisz stosować specjalnej diety i wydawać fortuny, żeby zdrowo jeść. Przestrzegaj kilku zasad, żeby poprawić sposób odżywiania się , a co za tym idzie - także samopoczucie.
Dieta śródziemnomorska pomaga zmniejszyć ryzyko udaru.
Na temat żywienia w chorobie onkologicznej krąży wiele mitów, których istnienie może negatywnie wpływać na proces leczenia. Mity te funkcjonują nie tylko wśród samych chorych, ale także w świadomości społecznej, co pokazuje najnowsze badanie SMG/KRC zrealizowane w ramach kampanii „Żywienie medyczne – Twoje posiłki w walce z chorobą”. Obalamy te najczęściej spotykane.
Żeby zmniejszyć ryzyko choroby Alzheimera, trzeba uprawiać sport, stosować zbilansowaną dietę i utrzymywać prawidłowy BMI.
Wiele kobiet w dojrzałym i starszym wieku zażywa suplementy z wapniem, by wzmocnić kości, które wraz z czasem mogą stawać się bardziej kruche i zagrożone osteoporozą. Takie preparaty jednak w określonych okolicznościach mogą wiązać się z wyższym ryzykiem rozwoju demencji, ostrzegają szwedzcy uczeni.
Starzenie się dotyczy każdej cześci ciała, także włosów. Wraz z upływem czasu nie tylko tracimy ich coraz więcej, ale i te, które pozostają, stają się cienkie i łamliwe. Nie da się tego całkowicie powstrzymać, ale można ograniczyć słabnięcie włosów stosując odpowiednią dietę. Dołącz do menu tych pięć produktów, a twoja czupryna stanie się mocniejsza.
Nie ma sensu rezygnować z tluszczów, jeśli chce się stracić na wadze. Unikanie tłuszczu nie tylko nie przyspieszy procesu odchudzania, ale i zaszkodzi zdrowiu.
– Wszyscy zdajemy sobie sprawę, że lepiej zapobiegać niż leczyć. Dlatego warto wprowadzić w swoje życie 7 prostych zasad, które pozwolą nam kontrolować swoją masę ciała, a co za tym idzie – uchronić się od wielu chorób dietozależnych – radzi Konrad Gaca.
Pies jest najlepszym przyjacielem człowieka, a o każdego przyjaciela trzeba dbać. Najważniejszym elementem troski o psa jest zapewnienie mu właściwej diety. Co kryje się pod tym pojęciem?
Nawet jeśli przez kilkadziesiąt lat wolno ci było jest wszystko, może okazać się, że w dojrzałym wieku będziesz musiał/a wyeliminować z jadłospisu określone produkty. Alergie żywieniowe mogą pojawić się w każdym czasie.
Kasza to uniwersalny produkt, który może być włączony do codziennego jadłospisu na wiele sposobów. Jednak jak wynika z sondażu przeprowadzonego na zlecenie Federacji Branżowych Związków Producentów Rolnych, organizatora kampanii „Lubię kaszę”, niestety wciąż mamy problem z wykorzystaniem potencjału kulinarnego kaszy.
Do niedawna specjaliści zalecali eliminację glutenu wyłącznie chorym na celiakię oraz osobom z alergią na pszenicę. Obecnie wiele osób bez któregokolwiek z wymienionych schorzeń stosuje dietę bezglutenową i odczuwa poprawę samopoczucia. Czy oznacza to, że dieta ta jest dobra dla wszystkich? Czym jest wrażliwość na gluten?
Kupując musli mamy nadzieję, że dostarczymy organizmowi samych pożywnych składników. Często jednak sugerując się hasłami reklamowymi na wierzchu opakowania, zostajemy wprowadzeni w błąd. Eksperci uczulają na to, by zwracać uwagę na skład musli – od informacji w nim zawartych zależy wiele.
To co jemy ma wpływ na wygląd naszej skóry a nawet pomaga przy leczeniu objawów łuszczycy. Już Światowa Organizacja Zdrowia Ogłosiła, że sposób żywienia jak i redukcja masy ciała, u osób chorujących na łuszczycę, to dwa elementy pomagające w walce z chorobą.
Trzeba się dobrze odżywiać, aby móc liczyć na zachowanie funkcji fizycznych w starszym wieku.