Kolejne badania potwierdzają, że w naszej diecie jest za dużo mięsa i produktów przetworzonych, a to zabiera nam zdrowie. Obecnie triumfy świętuje fleksitarianizm, czyli stosowanie diety w znacznej mierze bezmięsnej i jedynie okazjonalne jedzenie mięsa. Zobacz, jak zmieniać jadłospis, by zmniejszyć jego spożycie.
Dieta bezglutenowa stała bardzo popularna i stosują ją nie tylko ci, którzy chorują na celiakię czy nietolerancję glutenu. Wielu ludzi uznało, że można wyrzucić produkty z tym związkiem z diety i zyskać dobre zdrowie oraz lepsze samopoczucie. Nowe badania wskazują jednak, że to raczej nieodpowiedzialne postępowanie, bo dieta bezglutenowa w przypadku tych, którzy nie muszą jej przestrzegać, zwiększa ryzyko określonych chorób.
Pamiętasz jeszcze swoje noworoczne postanowienia? Minęło dopiero kilka miesięcy, a ty już zapomniałaś o tym, że w tym roku miałaś być naprawdę fit i wreszcie pozbyć się nadmiaru kilogramów. A może winny temu wcale nie jest słomiany zapał – być może masz na sumieniu któreś z najczęściej popełnianych podczas odchudzania błędów.
Nasza waga jest zależna zarówno od genów, jak i stylu życia, a do tego ostatniego należy nie tylko sposób odżywiania się czy poziom wysportowania, ale także regularność i długość snu. Jakość odpoczynku przekłada się na naszą sylwetkę.
Większość Polaków przyjmuje suplementy diety, ale tylko 17 proc. decyzję o włączeniu ich w dietę konsultuje z lekarzem lub farmaceutą, wynika z badania przeprowadzonego w lutym przez Agencję Badań Rynku i Opinii SW Research. Ponad połowa badanych decyzję o zakupie i przyjmowaniu tego typu preparatów podejmuje samodzielnie.
HDL, czyli tzw. dobry cholesterol, jest szczególnie potrzebny dla poprawy pamięci osób powyżej 60 lat.
Od dawna wiadomo, że dieta ma wpływ na ryzyko rozwoju różnych rodzajów raka. Teraz odkryto, spożywanie dużych ilości jogurtu może mieć efekty ochronne, a określone sery mogą sprzyjać chorobie.
Ostatnie tygodnie zimy to najtrudniejszy czas dla Twojego organizmu. Brak witamin i składników mineralnych w zimowej diecie obniża odporność. Ważne jest wzbogacanie menu o produkty, które bogate są w niezbędne mikro i makroelementy.
Jeśli źle się odżywiasz, możesz mieć nadmiar triglicerydów - najpowszechniejszych w organizmie. Ich stężenie we krwi nie powinno przekraczać 150 mg na decylitr krwi, jeśli jest ich za dużo, zagraża to zdrowiu serca i naczyń krwionośnych. Warto jednak pamiętać, że to od stylu życia w najwyższym stopniu zależy ilość wspomnianych związków.
Z upływem lat w organizmie wiele się zmienia. Dlatego też dieta dedykowana seniorom powinna uwzględniać przynajmniej podstawowe potrzeby. A statystyki są przerażające: seniorzy odżywiają się fatalnie. Tymczasem zła dieta jest przyczyną licznych schorzeń i dolegliwości.
Każdy, kto kiedyś był na diecie wie, że pewnym wyzwaniem jest nie tylko sam proces odchudzania, ale i utrzymanie nowej wagi. Wielu ludzi doświadcza tzw. efektu jo-jo, czyli powrotu do poprzedniej sylwetki, a nawet zyskuje na wadze jeszcze więcej. Zobacz, dlaczego tak się dzieje i jak można temu zaradzić.
Obecnie tłusty czwartek kojarzy się z pączkami, faworkami i innymi słodkimi przekąskami. Dawniej na stołach pojawiało się mięso, słonina, boczek. Podstawowa zasada brzmiała „im tłuściej tym lepiej” - tłuszcz symbolizował szczęście i obfitość. Co warto wiedzieć o jego spożywaniu, aby najbliższy czwartek wyszedł nam na zdrowie?
Niektórzy rozpoczęli intensywne treningi tuż po Sylwestrze, chcąc w tym roku odmienić swoje życie, inni dopiero teraz biorą się za poprawę swojej kondycji fizycznej. Jak zrobić to skutecznie?
Kiedy pod koniec i tuż po zimie pacjenci w aptece zaczynają narzekać na zmęczenie, osłabienie, senność i brak energii – wiadomo, że właśnie nadeszło... Przesilenie wiosenne, medycznie również nazywane zespołem wiosennego zmęczenia dotyczy wielu z nas. Przychodzi znienacka i może trwać nawet do kilku tygodni, ale na szczęście nie jest groźne. W zasadzie jest to sygnał, który wysyła nasz organizm, że sobie z czymś nie radzi, czegoś prawdopodobnie mu brakuje.
Uwarunkowanego genetycznie łysienia nie da się powstrzymać, niemniej dieta ma wpływ na intensywność łysienia i jeśli źle się odżywiamy, nasza gęsta czupryna łatwo rzednie. Nadmiar wolnych rodników (stres oksydacyjny) i niedobór witamin oraz składników mineralnych może wyjaśniać osłabienie włosów. Oto, co jeść, by wzmocnić włosy.