Kolejne badania pokazują, że warto zmniejszyć ilość czerwonego mięsa w diecie. Dzięki temu można uniknąć różnych chorób i wydłużyć swoje życie.
Duże śniadanie o poranku to więcej spalonych kalorii i łatwiejsze zachowanie odpowiedniej wagi oraz niższe zmiany poziomu cukru we krwi.
Oto sposób na: zmniejszenie poziomu stanów zapalnych w całym organizmie, opóźnienie wystąpienia chorób związanych z wiekiem i dłuższe życie - trzeba jeść mniej.
Każdy chciałby jak najdłużej wyglądać młodo i atrakcyjnie, ale upływa czasu jest nieubłagany i prędzej czy później ujawnia się w postaci różnych oznak starzenia się. Równocześnie jednak sami "pomagamy" sobie starzeć się, poprzez określone nawyki i zachowania. Zobacz, co cię postarza.
Według uczonych jedzenie dużych ilości mięsa może się wiązać z różnymi chorobami, co z kolei wynika z nadmiaru aminokwasów siarkowych mogących wywoływać wiele niekorzystnych dla zdrowia skutków.
Nielakoholowe stłuszczenie wątroby to jeden z najpowszehcniejszych przewlekłych problemów z wątrobą na świecie. Teksańscy uczeni odkryli, że pomocny w jej kontrolowaniu może być związek naturalnie występujący w roślinach.
Tłusty Czwartek to dzień rozpoczynający ostatni tydzień karnawału. Z zapustowych szaleństw naszych przodków zostało jedno powszechne - niemal każdy zje dzisiaj pączka. Tymczasem jeszcze niedawno czwartek był początkiem Tłustego Tygodnia, w którym objadano się tłustymi i słodkimi wysokokalorycznymi potrawami, hojnie zapijanymi alkoholem. Trzeba przecież było „poużywać sobie" na zapas przed nadchodzącym okresem pokuty i wyrzeczeń.
Użytkownicy mediów społecznościowych częściej jedzą to, o czym sądzą, że jest również na stołach ich przyjaciół.
Dieta bogata w błonnik jest polecana przez wielu specjalistów jako poprawiająca nasze zdrowie, wspomaga bowiem trawienie, sprzyja zachowaniu szczupłej sylwetki, wspiera usuwanie toksyn, etc. Może dawać jednak pewne niekorzystne efekty, takie jak wzdęcia. Eksperci radzą, jak sobie z tym poradzić.
Im więcej zdrowych produktów w diecie, w tym warzyw i owoców, tym lepsze działanie umysłu, pomimo upływu lat. Zdrowa dieta może chronić nasz mózg przed starzeniem się i problemami poznawczymi.
W pośpiechu codziennych obowiązków najłatwiej jest wejść do pobliskiego baru na jakieś chińskie danie, kebab, czy burgera. Można się najeść szybko i relatywnie niedrogo. Takie posiłki jednak nie dostarczą jednak składników odżywczych o odpowiedniej ilości i jakości.
Osoby przestrzegające zdrowej diety o niskiej zawartości tłuszczu i węglowodanów mają niższe ogólne ryzyko przedwczesnego zgonu.
Nie ma uniwersalnego sposobu na skteczną utratę na wadze, jedni chudną po zmniejszeniu ogólnej kaloryczności posiłków, inni dzięki ograniczeniu niektórych produktów, jeszcze inni poprzez zwiększony wysiłek fizyczny. W każdym razie jedno łączy te wszystkie grupy, odpowiednia motywacja jest podstawowa dla efektywności odchudzania.
Badacze Uniwersytetu Medycznego w Shilong w Chinach sprawdzili, jak kwercetyna, która naturalnie znajduje się w wielu warzywach i owocach, wpływa na zdrowie i odkryli się, że może obniżyć poziom ciśnienia krwi.
Codziennie jedzenie orzechów włoskich to lepsze zdrowie jelit i niższe ryzyko chorób serca.