Eksperci zalecają aby na stołach było kolorowo, bo tylko różnorodność składników gwarantuje, że dieta będzie dostarczała wszystkich niezbędnych witamin i substancji odżywczych.
Rak jamy ustnej jest bardzo częstym złośliwym nowotworem, stanowi 4 proc. wszystkich nowotworów złośliwych u mężczyzn i 2 proc u kobiet. Jakkolwiek wskaźniki wielu innych neoplazji zmniejszają się, te dotyczące wspomnianego raka rosną...
Zanim rozwinie się cukrzyca, występuje stan przedcukrzycowy - jeśli da się go rozpoznać, trzeba zareagować, by nie przerodził się w chorobę.
Winogrona pomagają utrzymać ciśnienie krwi na niższym poziomie, więc są pomocne w profilaktyce nadciśnienia i chorób serca.
Od dawna wiadomo, że sposób odżywiania się ma wpływ na poziom zagrożenia cukrzycą i kontrolę samej choroby. Teraz ustalono, że odpowiedni jadłospis może nie tylko zahamować rozwój cukrzycy, ale wręcz ją wyleczyć.
Nie jest łatwo trzymać się ustalonej diety, gdy wokół tyle pokus. Sklepowe półki uginają się od słodyczy, kuszą wystawy cukierni i krzykliwe reklamy restauracji. Poza tym w pewnych sytuacjach szczególnie trudno jest trzymać się ustalonego jadłospisu - zobacz, kiedy trzeba wykazać się silną wolą, by nie zniweczyć wysiłków odchudzania.
Ziemniaki, lubiane przez 80% Polaków, często goszczą na polskich stołach. Kilka razy w tygodniu spożywa je aż 77% Polaków, a każdego dnia – 14%. Uwzględniając te produkty w codziennym żywieniu, warto wiedzieć, jak je przygotować, by służyły nie tylko naszemu zdrowiu, ale i… sylwetce.
Znajdująca się w brokułach substancja może wyleczyć związane z wiekiem zwyrodnienie plamki żółtej (AMD).
W przypadku oparzeń pomocna jest witamina D - jej wyższe dawki przyspieszają gojenie się skóry.
Brytyjscy i włoscy uczeni odkryli, że jedzenie trzech do czterech bananów dziennie pomaga uchronić się przed udarem lub atakiem serca.
Chyba każdy z nas ma świadomość, jak ważny jest sen dla dobrego samopoczucia i zdrowia. Nie każdy może jednak doświadczyć spokojnego snu. Często zdarza się, że trudności z zasypianiem bardzo utrudniają życie – budzimy się niewyspani, a przez to zdenerwowani i przemęczeni. Jak radzić sobie z tym problemem? Pomóc mogą zasady dobrego i zdrowego snu.
Choć ostatnio pogoda wyraźnie nas rozpieszczała, to trzeba liczyć się z tym, że jesienne chłody jednak nadejdą. Krótsze dni, brak słońca i niższa temperatura na dworze wpływają dość wyraźnie na nasze samopoczucie. W tej sytuacji warto sięgnąć po większą dawkę energii zawartą w potrawach. Nie chodzi bynajmniej o ich większą kaloryczność, a o rozgrzanie jesienią organizmu od wewnątrz.
Rak jelita grubego jest drugą przyczyną śmierci w Europie. Zabija około 215 tysięcy osób rocznie. Z nowych badań wynika, że trzy diagnozy raka na dziesięć dotyczy pacjentów w wieku poniżej 55 lat.
Nowotwory to druga na świecie przyczyna śmierci. Stąd informacje o chorobie są coraz powszchniejsze. Niestety, poza rzetelnymi wynikami badań, pojawia się dużo nieprawdziwych wiadomości o raku. Poniżej kilka najczęściej powtarzanych o nim mitów.
Wielu pacjentów z chorobą wieńcową (coronary artery disease, CAD) wykazuje przewlekłe stany zapalne. W badaniu ustalono, że luteina, związek znajdujący się np. w szpinaku czy jajach, może osłabić poziom zapalenia.