Wiadomo, że witamina D pomaga w zachowaniu zdrowia kości, bierze udział w różnych procesach w organizmie, zmniejsza ryzyko demencji. Nowe badania wskazują, że może mieć również właściwości ochronne przed rakiem.
Już od dawna wiadomo, że częste jedzenie w barach i restuaracjach może być niekorzystne dla naszego zdrowia i sylwetki, bo mamy wówczas znacznie mniejszą kontrolę nad jakością składników posiłków oraz dawkami w nich cukru, soli, czy tłuszczu. Teraz okazuje się, że taki sposób odżywiania się może też zwiększyć ryzyko raka.
Po jedzenie sięgamy nie tylko, gdy jesteśmy głodni, ale z wielu różnych powodów, w tym pod wpływem rożnych emocji, zarówno przyjemnych, jak i tych, których chcemy się pozbyć. To z kolei prowadzi do kłopotów z zachowaniem ustalonej diety i może sprawić, że przybierzemy na wadze.
Okres Świąt Wielkanocnych to czas wzmożonej konsumpcji jaj. Jak co roku, Klub Gaja apeluje do konsumentów, by kupując jajka pomyśleli o dobrostanie zwierząt. Dzięki systemowi oznaczania jaj możemy poznać ich pochodzenie. Nadrukowane na jajkach numery - 0 (chów ekologiczny) i 1 (chów wolnowybiegowy) oznaczają, że zniosły je kury, których naturalne zachowania zostały poszanowane. Jajka z tych hodowli są droższe, ale smaczniejsze i zdrowsze. Warto też zapłacić wyższą cenę oszczędzając tym zwierzętom cierpienia.
Nie musisz się głodzić i rezygnować z niektórych posiłków, żeby schudnąć. Efekty można osiągnąć dzięki zmianie diety, przy jednoczesnym regularnym odżywianiu się.
Wiosna to czas zmian nie tylko w naturze ale też w naszym ogólnym samopoczuciu. Niestety, nie są one zazwyczaj tak korzystne jak te za oknem. Często czujemy przemęczenie, apatię, senność, męczące bóle głowy i mięśni. Takie objawy są typowe dla okresu przesilenia wiosennego. Nie znaczy to jednak, że musimy z nimi żyć.
Oprócz regularnego szczotkowania, nitkowania i wizyt u dentysty, dla naszych zębów bardzo ważne jest to, co jemy. Stan uzębienia jest ściśle związany ze sposobem odżywiania. Tak jak skóra i włosy są odzwierciedleniem stanu naszego organizmu, tak samo zęby pokazują kondycję organizmu. Dbanie o zęby powinniśmy rozpocząć od zawartości lodówki.
Ograniczenie kaloryczności diety może nam pomóc lepiej myśleć. Mózgi zwierząt na diecie niskotłuszczowej i na menu o zmniejszonej wartości kalorycznej były biologicznie młodsze niż pozostałych gryzoni.
Oto prosty sposób na osłabienie nadciśnienia - wystarczy dodawać do posiłków soczwicę i inne warzywa strączkowe.
Jeśli chorujesz na cukrzycę, musisz przestrzegać zestawu reguł, by móc dobrze funkcjonować. Jedną z ważniejszych jest ta dotyczące sposobu odżywiania się. Sprawdź, co warto sobie serwować, gdy jest się diabetykiem.
Polifenole, związki znajdujące się w jagodach i borówkach w znacznej ilości, wykazują działanie zapobiegawcze i lecznicze przy zespole metabolicznym.
Serwowanie sobie tak zwanego „śmieciowego jedzenia" oznacza wyższe zagrożenie nowotworami, ostrzegają francuscy i brazylijscy uczeni.
Eksperci z Yale Cancer Center mówią, że osoby z III stopniem raka jelit, które regularnie jedzą orzechy, rzadziej doświadczają nawrotu choroby niż pozostałe osoby.
Prawidłowe żywienie wpływa na jakość życia – im większa dbałość o zbilansowaną dietę, tym większa szansa na zdrowie w przyszłości. Dlatego Instytut Żywności i Żywienia po raz pierwszy opracował Piramidę Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej dla osób w starszym wieku. Zasady ujęte w Piramidzie, pomagają usystematyzować wiedzę na temat zbilansowanego żywienia. Tuż po aktywności fizycznej, a także obecności wody, podstawę jej stanowią warzywa i owoce w różnych formach. Ważnym elementem Piramidy dla osób starszych jest również sok, którego rekomendowana ilość dla tej grupy wynosi do dwóch szklanek dziennie.
Jedzenie to nie tylko przyjemność, ale także fundament i podstawa dobrego funkcjonowania organizmu. Komponując menu na kolejny dzień nie powinniśmy zapominać, jak wiele możemy zrobić dla swojego organizmu wspomagając go odpowiednią dietą. Jednym z najważniejszych organów, o który warto zadbać, jest serce.